Teräspalvelujaosto

Kun rahtilaiva saapuu satamaan ja sen teräslasti puretaan, teräksellä on edessään vaiheikas tie. Monessa tapauksessa teräs päätyy valmiina tuotteena takaisin laivaan – ja vientitilastoihimme.

Teräksen ja muiden metallien merkittävimmät käyttäjät ovat konepaja- ja rakennusteollisuus. Terästä tarvitaan erilaisiin koneisiin ja laitteisiin, niiden rungoista ja puomeista aina koreihin ja kotelointeihin. Teräs on monessa muodossa mukana myös rakentamisessa rungoista ja perustuksista julkisivuihin ja talotekniikkaan. Ilman terästä ei synny työkaluja, muotteja, autoja, junia, laivoja tai tunneleitakaan.

Satamasta teräs matkaa yleensä sen maahan tuovaan tai sitä tilanneeseen yritykseen, joka käsittelee terästä eri tavoin asiakkaidensa tarpeisiin. Terästä voidaan käsitellä usealla eri tekniikalla; sitä voidaan särmätä, hioa, viistää ja muotoilla monin eri tavoin.

Terästuotteisiin ja -palveluihin erikoistunut teräsammattilainen ottaa usein osan asiakkaan työstä tehtäväkseen eli toimittaa esimerkiksi konepaja-asiakkaalle puolivalmiita tai jopa tuotantoon valmiita osia. Levystä tai putkesta tehtyjä osia saatetaan leikkauksen jälkeen taivuttaa tai koneistaa. Palveluihin kuuluvat myös suunnittelu ja mallintaminen. Asiakkaat jatkavat omaa tuotantoaan tästä eteenpäin.

Suomessa toimivat teräspalveluyritykset muodostavatkin tärkeän lenkin terästehtaan ja asiakkaan välille. Yritysten joukossa on niin pitkään toimineita perheyrityksiä kuin kansainvälisten konsernien paikallisia tytäryrityksiäkin. Yhteistä niille kaikille on asiakaslähtöinen työ, laajat valikoimat ja täsmälliset toimitukset.

Alan yrityksiä yhdistää myös se, että niillä on nollatoleranssi työtapaturmien suhteen. Vastuullisesta toiminnasta kertovat myös panostaminen työhyvinvointiin, kestävään kehitykseen, energiansäästöön ja materiaalihävikin pienentämiseen. Vastuulliset teräspalveluyritykset kuuluvat Teknisen Kaupan Liittoon. Tutustu linkeistä tarkemmin jaoston jäsenyritysten BE Groupin (työhyvinvointivalmennus) (biokaasu), Flinkenbergin (työturvallisuus, aurinkoenergia), Ovako Metalsin (kierrätysteräs) ja Tibnorin (teräksen esikäsittely, led-valaistus) vastuulliseen toimintaan!

Ja kun ympyrä sulkeutuu ja vientisatamassa laivaan lastataan suomalainen metsäkone, jonka loppuasiakas on vaikkapa Aasiassa, mukana matkaa iso määrä suomalaista osaamista – teräksestä koneen suunnitteluun. Koko ketju oli mukana työllistämässä suomalaisia, kasvattamassa osaamista ja luomassa lisäarvoa – ja samalla vientitilastoon saatiin positiivinen merkintä.

Jaosto on kansainvälisen teräskaupan kattojärjestön EUROMETALin jäsen.

Teräspalvelujaoston puheenjohtaja on Pekka Oja Tibnor Oy:stä, varapuheenjohtaja Christoffer Ehrnrooth Flinkenberg Oy Ab:sta ja asiamies Markku Uitto.

Kategoriat
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus