Markkinakatsaus Q1 2018

1Q 2018: Kasvu jatkuu, odotukset tasaantuneet

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi lähes seitsemän prosenttia vuoden 2017 ensimmäisestä neljänneksestä. Vuodenvaihteen lukemat antoivat odottaa jopa tätä nopeampaa nousua, mutta neljänneksen kuluessa tahti maltillistui ja erityisesti maaliskuu osoittautui osalla toimialoista yllättävän nihkeäksi. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa hidastumista ei kuitenkaan näkynyt, vaan toimialan myynti kohosi 12 prosenttia vuoden takaisesta. Raaka-aineiden myynti pysyi edelleen kuusi prosenttia edellistä vuotta korkeammalla, vaikka kasvu hidastuikin selvästi edellisistä kvartaaleista. Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa myynti nousi kolme prosenttia vuoden takaisesta. Kuluttajatuotteet sen sijaan päätyivät heikon maaliskuun jälkeen edellisen vuoden lukemiin.

Liiton jäsenyritysten näkymät ovat kevään mittaan muuttuneet hieman epävarmemmiksi. Enemmistö jäsenistä ennakoi siis edelleen myynnin kasvua niin seuraavien kuukausien kuin seuraavan vuodenkin aikana, mutta huhtikuussa arvioihin ilmestyi pitkästä aikaa myös negatiivisia näkemyksiä. Heikompaa kehitystä ennustettiin erityisesti rakennusalan yrityksissä.

”Vuosi alkoi teknisessä kaupassa hyvissä merkeissä. Teollisuuden vahva veto näkyy investointitavaroiden hyvänä kysyntänä. Kuitenkin hyvien lukujen taustalta löytyy myös huolenaiheita. Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste on noussut jo 90 prosenttiin ja se alkaa olemaan jo pullonkaula tuotannon kasvulle. Investoinnit kapasiteetin kasvattamiseen ovatkin käynnissä, mutta uusien koneiden ja laitteiden toimitusajat ovat haasteena. Rakentamisen hyvän kehityksen vastapainona sinne toimittavien yritysten lähiajan näkymiä heikentää rakennusalan työmarkkinaselkkaus. Pitkät toimitusajat ja osaavan henkilöstön yhä paheneva saatavuusongelma varjostavat niin ikään teknisen kaupan vielä parempaa menestymistä”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

 

Myynti toimialoittain

1Q 2018
mEUR
1Q 2018 / 2017
muutos %
Raaka-aineet 416                        + 5,9
Tuotteet ja palvelut teollisuudelle 848                      + 12,4
Tuotteet ja palvelut rakentamiseen 688                        + 3,2
Kuluttajatuotteet 203                        + 0,0
Tekninen Kauppa yhteensä 2 154                        + 6,9

 

 

Suhdannebarometrin tulokset

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
puh. 0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 00 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2017 oli 9,2 miljardia euroa.

 

 

Save

Save

Save

Kategoriat
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus