Prätkä on pätevä työmatkaliikenteessä

Julkaistu 2.6.2017 |

Tänään vietettävä Prätkällä töihin -päivä osoitti jälleen kerran, miten kätevä menopeli kaksipyöräinen on liikenteessä. Tämänvuotisen päivän teema on kaupunkiliikkuminen.

Suomen Motoristit SMOTO järjesti päivää varten testin. Mobility Test Helsinki ajettiin 12 kilometrin mittaisella reitillä Konalasta Helsingin keskustaan Kampin linja-autoaseman läheisyyteen. Reitille lähdettiin tiistaiaamuna kello 7.30 henkilöautolla, sähkömoottoripyörällä, moottoripyörällä, moposkootterilla, sähköpolkupyörällä (25 km/h) sekä linja-autolla. Sähkömoottoripyörä ja mopo selvisivät reitistä nopeimmin. Ne käyttivät reittiin 28 minuuttia. Henkilöauto käytti 34 ja linja-auto 40 minuuttia.

– Moottoripyöräily tuo selviä etuja kaupunkiliikenteeseen. Se vie vähän tilaa ja on nopea, ja haitalliset päästöt jäävät autoja pienemmäksi, Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja, Harley-Davidsonin Suomen ja Norjan verkostopäällikkö Mikko Summa sanoo.

Ruuhkista aiheutuvat kustannukset voivat kasvaa noin 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä (VTT:n SMOTOlle tekemä kysely). Moottoripyörät eivät myöskään aiheuta ruuhkia.

– SMOTOn tekemän testin tulokset tukevat näitä väittämiä, Summa huomauttaa.

Moottoripyörä on kestävän kehityksen mukainen liikkumisväline niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Kaupunkiajossa moottoripyörän kulutus on noin puolet henkilöautojen polttoainekulutuksesta, ja ne aiheuttavat vähemmän ilmansaasteita kuin autoliikenne. Moottoripyöriin on myös tulossa yhä enemmän sähkömoottorilla varustettuja malleja.

Prätkällä töihin -päivän järjestää uusi moottoripyöräalan yhteistyöfoorumi, joka kokoaa verkostoksi alan toimijat – moottoripyörien ja mopojen sekä niihin liittyvien palvelujen maahantuojat, kauppiaat, harrastajat ja sidosryhmät. Foorumiin kuuluvat Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto, Moottoriliitto, Suomen Motoristit SMOTO ry ja MP-kauppiaat ry. Foorumi yhdistää alan edunvalvonnan ja edistää moottoripyöräharrastusta Suomessa.

Yhtä aikaa Prätkällä töihin -päivän kanssa on Helsingin Messukeskuksessa moottoripyörien Suuri koeajopäivä.

Lisätietoja:

Hannu Kyyhkynen 
Moottoripyöräjaoston asiamies
puh. 050 599 4942
{{cloaked}}

Mikko Summa  
Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja
puh. 040 1421 993
{{cloaked}}

Mikko Summan kuva on ladattavissa tästä.

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen myynti vuonna 2016 oli 8,8 miljardia euroa.

Moottoripyöräjaostoon kuuluvat BMW Suomi Oy, Brandt Oy Ab, Elfving Oy, Harley-Davidson Nordic, Konekesko Oy, KTM Nordic, Sumeko Oy ja Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus