Sähkö uuteen aikaan palvelualustoilla ja yhteistyöllä

Julkaistu 3.5.2017 |

Robotit ovat jo alkaneet valmistaa voimalaitoksia hiekasta ja älykäs sähköverkko rakentuu kiivasta tahtia tasapainottamaan kysyntää ja tarjontaa. Mitä vielä on tulossa? Tuottaja ja käyttäjä saavat rinnalleen sähkön varastoijan, ja nämä kaikki voivat yhdistyä jopa samaan rakennukseen tai toimijaan. Ne hajautuvat yhdessä ja erikseen kaikkialle rakennettuun ympäristöön ja käyttämiimme laitteisiin.

Kaupungista muuntautuu asukkaitaan yksilöllisesti palveleva virtuaalisuudella täydennetty käyttöliittymä, Smart City. Autoilu vaihtuu liikennevälineestä riippumattomaksi sähköllä toimivaksi liikkumispalveluksi, jota hallitaan omalla päätelaitteella palvelualustan kautta. Valaistuksen avainsana ei ole enää ledi vaan älykäs järjestelmä, joka tuottaa tietoa koko kiinteistön hallintaan ja lisää ihmisen hyvinvointia monipuolisesti valon avulla.

Tämänvuotinen Hyvinvointia sähköllä – visio 2030 -seminaari keräsi yli 200 vaikuttajaa ja asiantuntijaa Tiedekeskus Heurekaan kuulemaan ja keskustelemaan mahdollisuuksista, joita sähkö voi tarjota ihmiselle ja yhteiskunnalle jo lähitulevaisuudessa.

Esitykset toivat esiin eläviä näkymiä neljästä teemasta, jotka talven aikana päivitetty sähköistysalan yhteinen visio sisältää. Niistä ensimmäinen kuvaa, kuinka viihtyisät, energiatehokkaat rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa. Myös muut teemat käsittelevät sähkön käytön monipuolistumisen tuomaa isoa muutosta otsikoinaan Sähkössä on älyä, Sähkö liikuttaa ihmisiä ja tavaroita sekä Sähkö lisää hyvinvointia ja turvallisuutta.

Muutos vision kuvaamaan suuntaan on jo etenemässä nopeasti monella eri suunnalla. Yhteistä hankkeille on digitalisaatio, jonka avaamat mahdollisuudet auttavat hallitsemaan yhä isompia kokonaisuuksia. Eri toimijoiden yhteistyön kautta saavutetaan ennen kokematonta tehokkuutta ja luodaan täysin uusia, jokapäiväistä elämää muuttavia palveluja.

 

Lisätietoja: Tarja Hailikari, toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK)
Puh. 040 735 8673; tarja.hailikari(at)stkliitto.fi ja stkliitto.fi

 

Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030 kuvaa alan näkemystä tulevaisuudesta ja sähkön roolista osana jokapäiväistä elämää. Sen mukaan viihtyisät, energiatehokkaat rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa, sähkössä on älyä, sähkö liikuttaa ihmisiä ja tavaroita sekä sähkö lisää hyvinvointia ja turvallisuutta.

Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030 allekirjoittajajärjestöt ovat Sähköteknisen Kaupan Liitto ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, SESKO ry ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry. Lisäksi visiolla on yhteistyöyhteisöinään laaja joukko alan yrityksiä ja järjestöjä.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus