Teknisen kaupan vuosi 2016 päättyi vahvoissa merkeissä

Julkaistu 14.3.2017 |

Teknisen Kaupan Liiton  jäsenyritysten myynti piristyi uudelleen vuoden 2016 neljännellä kvartaalilla. Viimeisellä neljänneksellä saavutettiin viiden prosentin myynnin lisäys edellisestä vuodesta, ja koko vuosi päätyi samaan kasvutahtiin. Loppuvuodesta vetovastuu noususta siirtyi entistä enemmän rakentamisesta teollisuuden puolelle. Vuosi 2016 oli kaikilla päätoimialoilla edeltävää vuotta parempi. Alan myynti oli 8,8 miljardia euroa vuonna 2016.

– Teknisen kaupan myynnin kehitys vuonna 2016 oli jopa odotettua parempaa. Yritysjohtajien luottamus tulevaisuuteen oli koko vuoden hyvällä tasolla, joten positiiviset luvut sinänsä eivät yllättäneet. Erityinen ilon aihe oli se, että tilastomme osio tuotteet ja palvelut teollisuuteen kääntyi viimeisellä neljänneksellä selvään kasvuun, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo.

Rakentamisessa taas vastaan tulivat edellisen vuoden hyvät vertailuluvut, joten kehitys oli maltillisempaa kuin mihin alkuvuodesta totuttiin.

Raaka-aineiden myynti nousi lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. Rakentamiseen liittyvien tuotteiden ja palvelujen myynti koheni edelleen mutta selvästi alkuvuotta maltillisempaan tahtiin. Viimeisen neljänneksen myynnin paraneminen jäi neljän prosentin tuntumaan. Etenkin konekaupassa myynnin lisäys on vuoden loppua kohden selvästi tasoittunut. Kuluttajatuotteiden myynti vauhdittui loppuvuonna lähes kymmenen prosenttia.

Viime vuoden hyvät luvut luovat positiivisuutta myös täksi vuodeksi.

– Toimintaympäristöstä kumpuaa tällä hetkellä paljon positiivisia asioita, ja odotukset alkaneesta vuodesta ovat selvästi myönteisiä. Olisi äärimmäisen tärkeää, että Juha Sipilän hallitus ruokkisi tätä ilmapiiriä kevään kehysriihessä suuntaamalla yritysverotusta investointeja ja työllisyyttä suosivaan suuntaan, Uitto huomauttaa.

Lisätietoja:
Markku Uitto
puh. 0400 407 870
markku.uitto@tekninen.fi

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen myynti vuonna 2016 oli 8,8 miljardia euroa. tekninen.fi

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus