Teräskauppa on rauhoittunut

Julkaistu 14.6.2018 |

Teräskaupan kehitys on rauhoittunut kahden hyvän kasvuvuoden jälkeen. Hintakehitys on kuitenkin pitänyt myynnin arvon edellisvuotta suurempana. Loppuvuonna teräksen kysyntä jatkaa kasvuaan.

Maaliskuussa kaupankäyntiin vaikutti vertailujaksoa selvästi kylmempi sää. Tämä näkyi etenkin rakentamiseen menevien tuotteiden menekissä. Huolimatta huhtikuun hyvästä myynnin kehityksestä koko alkuvuoden osalta teräskauppa jäi tonneissa nelisen prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa pienemmäksi.

Hintojen hyvän kehityksen ansiosta myynnin arvossa päädyttiin kuitenkin seitsemän prosenttia edellisvuoden yläpuolelle. Rakentamisen osalta isompia aloituksia oli edellisvuotta vähemmän, mikä näkyi etenkin betoniteräskaupassa. Levyissä ja pitkissä tuotteissa volyymit olivat edellisvuoden tasolla. Odotukset loppuvuoden osalta ovat kuitenkin positiiviset niin tonni- kuin euromääräisen myynnin kehityksen suhteen.

– Teräksen kysyntä jatkaa vakaata kasvua. Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat huhtikuussa lähes 15 % edellisvuodesta ja rakentamisessakin kuluva vuosi on edelleen kasvun vuosi. Tosin rakentamisessa isoimpien kohteiden aloitukset ovat vähentyneet. Alkuvuoden hieman nihkeitä lukuja selittävät edellisen vuoden vahvat kasvuluvut, sanoo Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston puheenjohtaja, Stén & Co Oy Ab:n toimitusjohtaja Jaakko Stén.

– USA:n terästullit ovat lisänneet levottomuutta Euroopassa, millä saattaa olla vaikutuksia etenkin terästuotteiden tarjontaan ja hinnan kehitykseen. Myös raaka-aineiden, kuten nikkelin jatkuva kallistuminen tulee väistämättä siirtymään seostetuimpien terästen myyntihintoihin.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset edustavat teräksen ja metallien maahantuojia ja myyjiä. Ne käsittelevät ja toimittavat terästä monen muotoisena asiakkailleen. Teräksen merkittävimmät käyttäjät ovat konepaja- ja rakennusteollisuus.

Ala vähentää ilmastovaikutuksia

Teräsala on energiaintensiivinen, ja myös kauppa tekee työtä vähentääkseen teräksen käsittelyn ilmastovaikutuksia. Esimerkiksi BE Group Oy on pari vuotta polttoleikannut terästä ja lämmittänyt varasto- ja tuotantotiloja biokaasulla. Se on myös siirtynyt LED-valaistukseen, samoin kuin Tibnor Oy. Tibnor otti led-valaistuksen käyttöön vuonna 2014, ja siihen on oltu erittäin tyytyväisiä. Led-valaistus ei juuri vaadi huoltoa, ja sen elinkaari on erittäin pitkä, joten elinkaarikustannukset ovat alhaiset. Valaistuksen sähkön kulutus väheni neljännekseen aiemmasta.

Ovako Oy puolestaan tekee kaikki tuotteensa kierrätysteräksestä, mikä säästää luonnonvaroja ja energiaa. Flinkenberg Oy asennutti Valkeakosken teräspalvelukeskukseen katolle viime kesänä 600 aurinkopaneelin voimalan, joka tuottaa parhaimmillaan 150 kW sähköä. Aurinkovoimala kattaa merkittävän osan teräspalvelukeskuksen sähköntarpeesta kuitenkin siten, ettei ylijäämäsähköä esimerkiksi kesäviikonloppuisin tule liikaa. Jos voimalan tuotanto on korkeampi kuin kiinteistön kulutus, ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon.

 

Lisätietoja:

Markku Uitto
Teräspalvelujaoston asiamies
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
{{cloaked}}
puh. 0400 407 870

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen myynti vuonna 2017 oli 9,2 miljardia euroa.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaostoon kuuluvat Alumeco Finland Oy, BE Group Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Elme Metall Finland Oy, Feon Oy, Oy Flinkenberg Ab, Oy Kontino Ab, Outokumpu PSC Finland Oy, Ovako Metals Oy, Polarputki Oy, Stén & Co Oy Ab ja Tibnor Oy.

 

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus