Varmista, ettet lataa vääränlaista paristoa!

Julkaistu 14.2.2017 |

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden verkkokauppa lisääntyy vauhdilla. Verkkokaupasta ostettavat ladattavat laitteet sisältävät yleensä ladattavan akun. Laitteen käyttöohjeessa voi olla maininta, että laite toimii ladattavan akun lisäksi myös normaalilla paristolla. Mutta on syytä muistaa, että käytettäessä tavallista alkali- tai sinkki-hiiliparistoa, laitetta ei saa silloin missään tapauksessa ladata.

Ladattava akku voi erehdyttävästi näyttää samanlaiselta kuin perinteinen niin sanottu sormiparisto. Tämän vuoksi kuluttajien on syytä olla huolellinen akun- ja paristonvaihdon yhteydessä. Ladattavan pariston erottaa ei-ladattavasta rechargeable-tekstistä paristossa tai sen pakkauksessa. Jos tavallista sormiparistoa yrittää ladata, se kuumenee ja aiheuttaa välittömän vaaran.

Tavallinen sormiparisto ei ole missään tapauksessa ladattavissa, vaan käytetyt paristot tulee hävittää asianmukaisesti viemällä ne paristojen navat teipillä peitettynä paristojen erilliskeräyspisteeseen. Käytetyissä paristoissa on aina vähän varausta jäljellä. Akkujen virtanavat teippaamalla ehkäistään oikosulku- ja tulipalovaara, joka voi syntyä, jos navat pääsevät koskettamaan toisiaan.

Kuluttajat voivat palauttaa niin kannettavat käytetyt sormiparistot kuin ladattavat akutkin maksutta mihin tahansa kannettavia paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kauppojen keräyspisteisiin palautettujen paristojen ja akkujen metallit kierrätetään ja niiden vaaralliset aineet tehdään vaarattomiksi.

Lisätietoa:

Paristo- ja akkujaoston puheenjohtaja Jari Castrén, Energizer Group Sweden AB, puh. 040 451 4081.

Teknisen Kaupan Liiton (www.tekninen.fi) paristo- ja akkujaoston jäsenyritykset tuovat maahan paristoja ja akkuja. Jaoston jäsenet vastaavat merkittävästä osasta Suomen irtoparistojen ja ladattavien akkujen markkinoista.

Tietoa paristojen keräyksestä: www.recser.fi

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus