Ennakolta varautumisen haasteet

Julkaistu 10.11.2021 | Martti Forss

Maailmanlaajuisen pandemian vaikutukset ovat tuntuneet koko Euroopassa ja meillä Suomessa monin tavoin – teknisessä tukkukaupassakin. Haasteita ovat tuoneet ongelmat raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudessa, joihin ovat syynä tehtaiden kiinniolo ja kuljetusongelmat. Kontit voivat joutua vääriin paikkoihin, ja kuorma-autonkuljettajista on valtava pula, mikä hidastaa toimituksia. Euroopan pahin kuljettajatilanne on Iso-Britanniassa.

Moni alan toimija on joutunut pohtimaan, miten varautua parhaiten ja ennakoida tulevia tilanteita. Toimitusaikojen venyessä ääritapauksissa jopa vuoteen tai puoleentoista on hyvin vaikea ennustaa, mikä on markkinatilanne, kysyntä tai hintataso silloin, kun tavarat lopulta saapuvat.

Jos tavaravirrat eivät enää kuljekaan totuttuun tapaan, pysäyttää se toimintoja ja saattaa pahimmillaan rapauttaa hyvää talouskehitystä. Ratkaisut raaka-ainepulaan ja komponenttipulaan ovat hitaita, koska uudet investoinnit vievät aikaa, mikäli ovat mahdollisia.

Mitä saatavuusongelmat ovat meille opettaneet? Ainakin ne ovat nostaneet pintaan monenlaista pohdintaa ja avoimia kysymyksiä, joihin yritykset etsivät ratkaisuja.

Monet yritykset ovat tottuneet keskittämään ostojaan, jolloin on saavutettu merkittäviä määrä- sekä tehokkuushyötyjä. Nykyiset ongelmat kansainvälisessä kaupankäynnissä ovat näyttäneet kolikon kääntöpuolen. Oma liiketoiminta saattaa osoittautua haavoittuvaksi, kun kaikki munat ovat samassa korissa. Ei ole merkitystä, missä mahdollinen häiriö tapahtuu, mutta pahimmillaan yrityksen toiminta Suomessa pysähtyy tavarapuutteiden takia.

Aivan kuten päivittäistavarakaupassa asiakkaat arvostavat lähituottajien tuotteita, voi tulevaisuudessa myös teknisellä toimialalla lähituotanto nousta arvoonsa. Tämä toisi toimitusvarmuuden lisäksi työpaikkoja Suomeen ja vahvistaisi kotimaamme taloutta.

Pääomien tehokas käyttö on tarkoittanut tavaravirtojen hiomista äärimmäisen tehokkaiksi. Tämän päivän korkotasolla ja saatavuuden ollessa pullonkaulana saattaa varastointi nousta vanhaan arvoonsa. Vaikka yksityisten ihmisten keskuudessa konmaritus onkin ollut muodikasta, ei mielestäni yritystoimintaa voi rakentaa niukkuuden varaan.

Yrityksen toimialasta ja tuotteista riippuen tilanteet vaihtelevat suuresti. Varmaa on kuitenkin, että uusi tilanne mittaa monien muutos- ja sopeutumiskykyä. Riippumatta siitä, kuinka paljon maailma muuttuu, parhaat pärjäävät aina. Toivon ja uskon, että suomalaiset yritykset ovat niitä pärjääjiä. Haasteet ja vaikeudet ovat vain hidasteita, eivät esteitä tiellä menestykseen.

 

 

Martti Forss
toimitusjohtaja, Onninen Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus