Harrastuksena työ

Julkaistu 3.10.2018 | Mika Höijer

Lähes jokainen ihminen tarvitsee elämälleen tarkoitusta – tai ainakin yrittää sitä jollain tavoin itselleen hahmottaa – ja pyrkii sellaisen toiminnan pariin, joka vie elämäänsä tarkoituksen suuntaan. Toiselle elämän tarkoitus voi olla mieluisa harrastus ja toiselle vain mielenrauha. Jokainen ihminen on yksilö, mutta kuitenkin sattumalta useammalla henkilöllä voi olla sama intohimo. Voiko työ olla jollekin samanlainen hyvää oloa tuottava asia kuin harrastus?

Työyhteisö on parhaimmillaan parasta lääkettä ihmisille. Voi tavata samanhenkisiä ihmisiä, ja jos yritys on oikein johdettu, kaikilla voi olla sama päämäärä. NHL-jääkiekkoilijat ovat sanoneet, että heidän harrastuksestaan jopa maksetaan. Kuinka me yrityksissä voisimme päästä samaan? Jääkiekossa hikoillaan ja kilpailu on äärimmäisen kovaa – eivätkä kaikki ammattipelaajat todellakaan ole miljonäärejä. Väitän, että monessa muussa ammatissa saa leivän paljon helpommin. Mistä sitten nousee tyytymättömyys työpaikoilla?

Suomalainen nuoriso on keskimäärin erittäin fiksua porukkaa. Tutkimusten mukaan alkoholinkäyttö on paljon vähäisempää kuin aikaisemmin ja perusarvot ovat hyvinkin maanläheiset. Huolestuttava ilmiö on kuitenkin nuorison jakautuminen. Osa harrastaa entistä enemmän ja osa entistä vähemmän. Lapsilla ja nuorilla on kuitenkin usein tervettä uteliaisuutta kokea uusia asioita. Mutta jos nuoren mielen – tai aikuisenkin – valtaa näköalattomuus, voi se vaikuttaa vahvasti myös asenteeseen elämää ja työtä kohtaan.

Työ on parasta lääkettä, on joku joskus sanonut. Mutta jos lukee lehtien artikkeleita, saa helposti kuvan, että vain töissä voidaan pahoin. Väitän, että paljon on kiinni ihmisten asenteista, joista osa kumpuaa jo lapsuus- ja nuoruusvuosista. Voiko tähän vaikuttaa? Ja kenen pitäisi?

Monet yritykset ovat jo nyt mukana nuorisotyössä. Pitäisikö myös Teknisen Kaupan Liiton nostaa profiiliaan tällä saralla? Yritysten johtajat voivat myös itse olla näkyvämmin mukana yhdistyksissä ja vaikka nuorten harrastuksissa. Perinteinen talkoohenki pitäisi saada voimakkaammin heräämään.

Työelämä on hauskaa ja antoisaa varsinkin, kun siihen tulee oikealla asenteella. Töissä voi oppia todella paljon ja siitä jopa maksetaan. Parhaimmillaan työ on kuin harrastus, josta tulee hyvä mieli. Itse uskon vahvasti, että jokainen ihminen on hyvä jossain asiassa. Pitää vain löytää itse paikkansa – oikealla asenteella ja kokeilemalla. Suomessa työ ei aina kohtaa tekijäänsä ja tähän meillä ei pian ole enää varaa. Oikealla asenteella ja oikealla johtamisella saadaan paljon aikaan.

Mikä on sinun asenteesi? Miten sinä johdat?

Mika Höijer
Toimitusjohtaja, SLO Oy
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus