Juhlitaan kesää, valkolakkeja – ja käsiä!

Julkaistu 7.6.2022 | Juha Ala-Hiiro

Koulut päättyivät juuri, mutta juhlat jatkuvat. Toivotan onnea kaikille valmistuneille tai koulutiensä mukavaan vaiheeseen saaneille. Onnittelujen osalta ei saa unohtaa myöskään ammattikouluja ja niistä valmistuneita. Ammattikouluista valmistuu kädentaitajia, jotka pitävät koneet rullaamassa ja kannattelevat yhteiskuntaa tavalla, joka on päässyt meiltä monelta unohtumaan. Uskon, että jatkossa nämä korkeasti koulutetut kädet tulevat olemaan entistä merkittävämpi ratkaisu eri aloja vaivaavaan osaajapulaan.

Suomen hallituksen nykyisen hallitusohjelman mukaan vuonna 2030 puolet ikäluokasta käy ammattikorkeakoulun tai korkeakoulun. Moni tuote lakkaa kulkemasta, jos koneet lakkaavat liikkumasta. Koneet ja laitteet tarvitsevat käyttäjänsä, myyjänsä ja korjaajansa, lisäksi jonkun pitää katsoa myös turvallisuuden perään. On muistettava, että osa meistä ei halua lukea ja päntätä, vaan toimia ja tehdä, tarttua kiinni. Ensi kevään hallitusohjelmassa katse tulee kohdistaa erityisesti heihin. Meillä on oltava laadukas ammatillinen koulutus, jotta pysymme teknisen kehityksen mukana.

Koulutus kehittyy huimaa vauhtia ja opiskelijoiden opintokokonaisuudet ovat yhä laajempia tai tutkintoja on monta; ammattikouluissa opiskelevista iso osa on jo aikuisia. Vastuullisuus, niin ympäristön kuin sosiaalisen sekä yhteiskunnallisen vastuullisuuden osalta, koskettaa myös ammatillisessa koulutuksessa kaikkia toimialoja. Kiertotalous on vahva osa vastuullisuutta, ja sen ytimeen kuuluu myös laitteiden ja koneiden korjaaminen. Se on iso osa huoltovarmuutta ja vahva osa Teknistä Kauppaa. Se on työtä, jolla on merkitystä.

Tekniikka kehittyy kaikilla toimialoilla ja tulee yhä vahvemmin mukaan työnteon eri vaiheisiin uusien koneiden, järjestelmien ja tekoälyn kautta. Tekniikkaa on kaikkialla. Uudet käyttövoimat, energiaratkaisut ja materiaalit vaativat uutta osaamista, kykyä soveltaa, oppia ja oivaltaa. Ammatillisen opiskelun arvostus on kuitenkin päässyt hukkumaan korkeakoulutuksen varjoon – ihan turhaan. Pelle Pelottoman ja sen kaverit voi jo päästää eläkkeelle, mutta rohkeaa luovuutta ja luovaa rohkeutta tarvitaan entistä enemmän.

Jo opiskeluaikoinaan opintojaan yrityksissä täydentävät tai juuri ammattiinsa valmistuneet opiskelijat ovat hyvä väylä myös yritykselle varmistaa hiljaisen tiedon siirtyminen osaajalta toiselle. Kokenut työntekijä on yrityksessä oivallinen mentori työuraansa aloittaville innokkaille oppijoille. Erinomainen reitti saada yritykseen näitä tulevia osaajia on tarjota opiskelijoille harjoittelupaikkoja, lopputyömahdollisuuksia ja kesätöitä. Ei kannata unohtaa koululaisiakaan: työelämään tutustumismahdollisuudet saattavat kantaa ammatinvalintaan saakka.

Taitavat kädet eivät saa kadota, sillä pelkät koneet eivät riitä. Koneet ja laitteet eivät lakkaa liikkumasta, niin kauan kun joka päivä syödään. Mutta kuka ne huoltaa ja korjaa? Koulutuksen kehittäminen on osaamisen ennakoinnin ytimessä. Eikä tekniikkaa kannata pelätä. Tänä kesänä moni syksyllä koulunsa aloittava lapsi opettelee ja oppii ajamaan polkupyörää. Sen oppimisen riemun me muistamme kaikki – se on myös ensi kosketuksemme tekniikkaan.

Tekniikka ei ole mörkö, Mörkö pelaa lätkää. Ja lätkän pelaaminenkin voi olla ammatti.

Juha Ala-Hiiro
johtava asiantuntija Teknisen Kaupan Liitto
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus