Kemikaali ei ole myrkky

Julkaistu 19.4.2016 | Terhi Kuljukka-Rabb

Kemikaaleista puhutaan ja kirjoitetaan lähes poikkeuksetta negatiivisesti. Räväkkä ja kielteinen kiinnittää tietysti aina enemmän huomiota kuin positiivinen ja vähemmän raflaava näkökulma, aiheesta riippumatta. Kemikaalit ovat niitä ei-toivottuja mömmöjä, joita pitää välttää. Kaiken lisäksi ihan kaikki esineet astioista kattotiilin sisältävät kemikaaleja. Pitääkö siis olla huolissaan itsestään ja ympäristöstä?

Asia ei tietenkään ole yksinkertainen eikä mustavalkoinen, mutta uskallan väittää, että välillä kemikaalikeskustelu saa jopa hysterian piirteitä ja asioita tarkeastellaan yksipuolisesti. Kolikolla on aina toinenkin puoli – niin tässäkin asiassa.

Ajatellaanpa asiaa vähän monipuolisemmin. ”Määrä tekee myrkyn”, niin totesi jo 1500-luvulla sveitsiläinen lääkäri Paracelsus, joka joutui puolustamaan toimiaan hoitaessaan vakavasti sairaita myrkyllisillä aineilla silloin, kun antibiooteista ei ollut vielä tietoakaan.

Lääkkeet ovat hyvä esimerkki yleisesti ”hyväksytyistä” kemikaaleista. On helppo ajatella ja hyväksyä, että lääkkeitä tarvitaan. Siksi niiden olemassaoloa ja käyttöä ei yleensä kritisoida. Entäpä tuo ajatus, että määrä tekee myrkyn, tai toisinpäin, myrkyttömyyden? Lausahdukseen kätkeytyy itse asiassa myrkkytieteen, toksikologian, perusprinsiippi. Ihmiselle tulee aika huono olo, jos juo vaikka pelkkää vettä aivan suunnattoman määrän tai lusikoi suuhunsa suolaa tai sokeria ylen määrin. Käytännössä nämä ovat jo lieviä oireita siitä, että kemikaalia on tullut aivan liikaa ja elimistö häiriintyy. Lääkkeet ovat hyvä esimerkki myös siitä, että käytämme niitä yleensä vain todelliseen tarpeeseen ja tarkalleen ohjeen mukaan. Olisimmepa yhtä tarkkoja ja huolellisia myös muunlaisten kemikaalien käytössä!

Kemikaalien vaikutukset ovat voimakkuudeltaan hyvin erilaisia. Toisaalta kaikkien aineiden myrkyllisyys ei tarkoita sitä, että mikä tahansa annos olisi myrkyllinen. Jokainen tuote on tarkoitettu tiettyyn käyttötarkoitukseen, käyttöohjeiden mukaisella tavalla ja annostelulla käytettynä. Ulkoseinien maali on suunniteltu kestämään sadetta, pakkasta ja aurinkoa. Se ei toimi toivotulla tavalla olohuoneen seinässä. Alkuperäisessä käyttötarkoituksessa ja käyttöohjeiden mukaisesti käsiteltynä kemikaali toimii niin kuin pitää ja on turvallinen. Valmistajan tai maahantuojan on oltava siitä takuussa.

On siis hyvä muistaa, että vaaraominaisuus ei yksin johda ei-toivotun vaikutuksen ilmenemiseen. Kemikaaleista puhuttaessa tarvitaan altistuminen, käytännössä ei-toivottu kontakti aineen kanssa. Tähän voi meistä jokainen vaikutta omalla kohdallaan. Kannattaa aloittaa lukemalla käyttöohjeet ja toimia niiden mukaan, niin riski on paljon pienempi.

Toivoisi, ettei kukaan tarkoituksella laita esimerkiksi iholleen sellaista ainetta, jota siihen ei ole tarkoitettu. Kosmeettiset valmisteet on tarkoitettu, ja niiden turvallisuus onkin tarkkaan tutkittu. Tiukka lainsäädäntö edellyttää turvallisuuden varmistamista. Yleensäkin kemikaalien valmistusta ja myyntiä säädellään leegiolla lakeja ja määräyksiä, joiden kaikkien perimmäinen tarkoitus on varmistaa turvallisuus. Siksi ei pitäisikään koskaan käyttää myrkky-sanaa kemikaalin synonyyminä.

Turvallisten kemikaalien sekä kestävien ja ominaisuutensa säilyttävien käyttötavaroiden tarjoaminen asiakkaille on kaupan alan yritysten tärkeä päämäärä. Kemikaalimääräykset ovat osa tuoteturvallisuutta, ja niiden noudattaminen on luonnollinen osa kaupan vastuullista toimintaa. Liitossa teemme parhaamme tämän tukemiseksi. Tavoite on kaikille haastava, mutta ei niin mahdoton saavuttaa kuin The Royal Society of Chemistryn tarjoama miljoonan punnan palkkio sille, joka onnistuu luomaan 100 prosenttisesti kemikaalivapaan tuotteen.

Kaupan kemikaalilainsäädäntöpäivä 21.4. on oiva tilaisuus päivittää tiedot ja osaaminen kaupalle tärkeissä kemikaalikysymyksissä. Lainsäädännön uusimmista muutoksista on kertomassa asiantuntijoita Tukesista ja Tullilaboratoriosta. Kannattaakin käyttäkää hyväksi tilaisuus keskustella kemikaaleista asiallisesti asiantuntijoiden johdolla.

Terhi Kuljukka-Rabb
Kirjoittaja on yhdistyksemme kemikaaliasiantuntija ja toksikologi.
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus