Maailma on sittenkin litteä?

Julkaistu 14.8.2018 | Markku Uitto

Maailma on pyöreä. Näin minulle opetettiin, eikä minulle ole kertaakaan tullut mieleen mitään muuta. Havaintokokemuksen pohjalta maata väitti palloksi ensimmäisenä 300-luvulla eKr. Aristoteles. Hänen todisteistaan ehkäpä vakuuttavin oli kuunpimennys. Vuosina 300–550 litteän maan kannattajat palasivat kristinuskon myötä väliaikaisesti länsimaailmaan. Sittemmin aika ajoin etenkin tietyt uskonnolliset joukkiot ovat epäilleet maailman pallomaisuutta. YouGov teki viime keväänä kyselytutkimuksen ja tuloksena oli, että vain 66 % amerikkalaisista nuorista (18-24v) uskoi maailman olevan pyöreä. Luulisi, että internet on täynnä tekstiä, kuvaa ja videota, jotka todistavat maapallon muotoa, mutta kuitenkin merkittävä joukko ihmisiä elää joko pimeydessä tai luottaen vaihtoehtoiseen todellisuuteen tai valeuutisiin.

Pyöreän tai litteän maailman vaikutusvaltaisin ihminen on Yhdysvaltain presidentti. Tällä hetkellä virkaa pitää kiinteistömoguli Donald Trump. Trump on todennäköisesti ensimmäinen läntisen maailman presidentti, joka kertoo päätöksistään koko maailmalle 24/7 kiertelemättä tai mitään sensuroimatta. Sammakoita tulee Twitterin kautta lähes päivittäin, mikä toki antaa ihmisille hämmästeltävää ja saattaa monia myös vihastuttaa tai pelottaakin.

Kuitenkin on paljon ihmisiä, jotka ottavat Trumpin viestit tosissaan. Trump kieltää ilmaston lämpenemisen ja toivoi viime vuodenvaihteessa lisää lämpenemistä, kun itärannikolla oli kylmä uuden vuoden aatto. Trumpin hallinto esitti nyt elokuun alussa ajoneuvojen päästörajoihin merkittäviä höllennyksiä. Tämä voisi yhdysvaltalaisviestimien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olla Trumpin toistaiseksi vaarallisin ilmastoteko.

Kun katsoo pohjoisen pallonpuoliskon kuluvaa kesää, on helppo uskoa, että lämpenemistä ilmastossa on todellakin tapahtumassa. Massiiviset metsäpalot Ruotsissa ja Kaliforniassa, ennätyspitkät helteet ja ennätyskuumuudet ovat käytännön esimerkkejä poikkeuksellisesta lämpenemisestä. Johtavat ilmastotutkijat varoittavat, että maapallon keskilämpötilan nouseminen parilla asteella saattaa laukaista dominoefektin, joka johtaa siihen, että merenpinta nousee ja maapallolle kehittyy ”pannuhuoneolosuhteet”.  Trumpin näkemyksen mukaan syy Kalifornian laajoille maastopaloille on osavaltion huonot ympäristölait, jotka ehkäisevät riittävän veden käytön palojen sammuttamiseen. Syy ei siis ole ilmaston lämpeneminen.

Näyttääkin siis siltä, että nykyisessä maailmanjärjestyksessä väärän puhuminen oikeaksi, mustan puhuminen valkoiseksi tai ystävän puhuminen viholliseksi alkaa yleistyä. Sitä helpottaa internetin ja sosiaalisen median laaja levinneisyys. Esimerkkinä tästä ovat Yhdysvaltain presidentinvaalit pari vuotta sitten, kun venäläiset trollitehtaat sabotoivat Hilary Clintonin voiton ja johdattivat Donald Trumpin presidentiksi. Pietarin trollitehdasta epäillään merkittävästä roolista valheellisten uutisten ja postausten tuottamisessa ja levittämisessä muun muassa Britannian Brexit-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä. Molempien osalta lopputulos oli juuri sellainen kuin Kreml toivoikin eli britit päättivät erota EU:sta ja Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain 45. presidentti.

Olemme palanneet ainakin hetkellisesti kylmän sodan aikaan, kun Yhdysvallat ja Venäjä ainakin pyrkivät ohjaamaan muuta maailmaa oman edun maksimaaliseen tavoitteluun. Tavoitteet näillä mailla ovat erilaiset, mutta keinot samankaltaiset; valeuutiset, joilla pyritään sekoittamaan vallitsevia totuuksia. Ja kun niitä riittävästi postataan, vaikuttavat ne ihmisten mielipiteisiin. Onkohan maailma sittenkin litteä?

Markku Uitto
Satavuotiaan Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus