Mielekästä tekemistä kasvukeskuksiin

Julkaistu 4.9.2019 | Mika Höijer

Suomi pakkautuu yhä enemmän kasvukeskuksiin ja muu maa autioituu – vai pitäisikö sanoa eläköityy. Kasvun keskittyminen on maailmanlaajuinen trendi, jota on vaikea välttää vaikka haluaisikin. Ihmiset hakeutuvat seuduille, joissa on töitä, ja joiden elämisen tyyli sopii itselle parhaiten. Pitäisikö kyseistä trendiä pyrkiä muuttamaan vai onko tämä vielä enemmän tulevaisuuden kuva? Suomessa iso osa varallisuudesta on kiinteistöissä, joiden arvo alkaa monessa paikassa olla pelkästään käyttöarvo.

Hallituksen tulisi olla erittäin kauaskatseinen, kun se tekee rahanjakoa ja isoja infrainvestointipäätöksiä. Kannattaako investoida kasvukeskuksiin vai onko poliittinen paine liian iso siltarumpupolitiikan tekemiseen? Mistä tulevat tulevaisuuden verorahat? Kuinka saamme työllisyysastetta korkeammalle ja kaikille töihin kykeneville työtä? Erittäin vaikeita ja isoja kysymyksiä varsinkin, kun maailmalla rehottaa kauppasota ja trendi on vahvojen ”minä ensin” -johtajien esiinmarssi. Kautta historian epävarmoina aikoina kansat ovat etsineet vahvaa johtajaa tai ryhmittymää, jolla on kertoa hyvä tarina. Valitettavasti liian usein faktat unohtuvat ja asiat ovat, miltä ne näyttävät – varsinkin, kun niitä tarpeeksi toistaa ja lupailee kuuta taivaalta.

Talousnäkymät ovat haastavat ja Suomen kannalta Euroopan talousveturi Saksan tilanne ei ole juuri nyt kaikkien paras. Tilanteessa on myös iso mahdollisuus. Taantuvassa taloudessa on vaikea jakaa kaikille porkkanoita, mutta on periaatteessa helpompi ymmärtää, että rahat eivät kaikkeen riitä. Kasvukeskuksissa on järkyttävä määrä tekemätöntä työtä ja työpaikkoja vailla tekijöitä. Varsinkin rakentaminen – sekä uudisrakentaminen että remontointi – ja palveluammatit voisivat työllistää paljon enemmän. Tällä hetkellä kasvukeskuksien kasvua jarruttaa erittäin vahvasti työvoimanpuute.

Hallituksen tulisi aikuisten oikeasti tehdä myös tarvittaessa epämukavia linjauksia, jotta työllisyysaste lähtisi nousuun. Pelkästään kivoja puhuminen ei riitä. Työn tekeminen tuo vakautta ja vaurautta yhteiskuntaan – kattamattoman lupaukset pettymyksiä.

Meidän työnantajien – ei hallituksen – tulisi paremmin pystyä kertomaan tarjoamamme työn mielekkyydestä ja olla se positiivisen viestin tuoja.

Ihmiset ovat aina etsineet tarkoitusta elämälleen. Miten saisimme työn – siis mielekkään tekemisen – osaksi elämän tarkoitusta?

Mika Höijer
Toimitusjohtaja, SLO Oy
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus