Mitä syksy tuo tullessaan?

Julkaistu 2.9.2020 | Pia Heinänen

Vuoden 2020 kevät oli erikoista aikaa meille kaikille, kun opettelimme elämään koronan kanssa. Me täällä Suomessa olimme onnekkaita, emmekä joutuneet totaaliseen lock downiin, vaan saimme nauttia esimerkiksi ulkoilusta.

Kesä meni kaikin puolin hyvin, jos ajatellaan kokonaisuutta. Ravintolat sekä hotellit saivat taas avata ovensa, vaikkakin erikoisjärjestelyin. Ihmiset ovat matkustaneet paljon kotimaassa, mikä teki varmasti hyvää palvelusektorille.

Nyt kesä alkaa pikkuhiljaa taittua syksyyn ja olemme kohtaamassa taas uusia haasteita. Koronatartunnat ovat jälleen lähteneet nousuun ja rajoituksia on lisätty. Tästä syystä muun muassa kaikki tämän vuoden messut on peruttu ja maskisuositus on tullut käyttöön julkisessa liikenteessä kaikille yli 15-vuotiaille.

Tällä hetkellä seisomme kaikki suuren kysymyksen äärellä: mitä tämä syksy tuo tullessaan? Kuinka talous lähtee elpymään totaalisen äkkijarrutuksen jälkeen – vai lähteekö se? Jos ensimmäisestä aallosta selvittiin vielä säikähdyksellä, miten käy, jos toinen aalto jyrää oikein kunnolla?

Sopeuttamissuunnitelmia löytyy varmasti jokaisen kirjoituspöydän laatikosta. Osa on jo joutunut toteuttamaan niitä – toisille korona on tuonut myös kasvua.

Valtion velka oli heinäkuun lopussa noin 124 miljardia euroa. Voimme vain arvailla, kuinka paljon se kasvaa vielä tämän vuoden aikana.  Sama pätee varmasti myös ensi vuoteen. Toivon, että valtio tekee viisaita elvytyspäätöksiä, ja että yt-neuvotteluista tai tehtaiden alasajoista ei tule pysyvä osa arkea, vaan talous saataisiin hiljalleen elpymään.

En usko, että kenelläkään tulee olemaan helppo loppuvuosi. Jos kuunnellaan eri analyytikoita, tämän vuoden BKT tulee laskemaan pahimman skenaarion mukaan 11 prosenttia edelliseen vuoteen verraten. Ensi vuodelle puhutaan nyt noin 3 prosentin kasvusta. Tämä kaikki on toki vain spekulaatiota, totuutta ei tiedä kukaan.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että koko maailma on odottavassa tilassa, eikä kukaan uskalla tehdä päätöksiä. Kiihkeimmin odotetaan Covid19 -rokotetta, mutta odotuksesta saattaa tulla pitkä. Toivon, että rokote saataisiin turvallisesti markkinoille mahdollisimman pian, jotta ihmiset pääsisivät takaisin arkeen.

Siinä onkin suuri kysymys, mitä se arki kaiken tämän jälkeen on? – Työnteko on aika erilaista nyt, kun ihmiset ovat tottuneet esimerkiksi etätyöskentelyyn. Enää ei tarvitsekaan lentää toiselle puolelle maailmaa, vaan moni kokous voidaan pitää etäyhteyksien kautta.

– Niin mitä se arki oikeastaan on?

Pia Heinänen
toimitusjohtaja, Konwell, Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus