Selviääkö Suomi suven saapuessa?

Julkaistu 10.2.2021 | Markku Hämäläinen

”Jos ripeä rokottaminen onnistuu, ja voimme luopua kokonaan koronarajoituksista länsimaissa kevään ja alkukesän aikana,  toipuminen koronakriisistä voi olla hyvinkin nopeaa ja yllättää monet positiivisesti”, kirjoittaa Nordean pääekonomisti uudessa Nordea Economic Outlook:ssa.

Samaan aikaan Suomi ja EU taistelevat lääkeyrityksien kanssa riittävän rokotemäärän saamisesta ennalta sovitun aikataulun mukaisesti, jotta ripeä rokottaminen pääsisi vauhtiin. Onko ilmassa vahvaa optimismia vai silkkaa tietoa tulevaisuudesta?

Asiassa lienee paljon totuutta, sillä kesän kausivaihteluiden odotetaan vähentävän koronan leviämistä, ja todennäköisesti kesään mennessä riskiryhmät on jo saatu rokotettua. Tällöin rajoituksia voidaan ryhtyä purkamaan ja avaamaan palvelusektoria. Tätä kotitalouksissa jo odotetaankin, sillä tilastojen mukaan kotitaloudet säästivät viime vuonna noin viisi prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan, joten kulutusjuhlat lienevät jo oven takana. Koronarajoitteiden poistuessa ja talouden epävarmuuden hellittäessä kulutuksen odotetaan kasvavan 3,3 prosenttia tänä vuonna yksityisen kulutuksen toimiessa talouden toipumisen veturina.

Koronavirus hallitsee yhä tulevien kuukausien talouskuvaa, mutta suhdannenäkemysten nousu kertoo jo kriisin jälkeisen ajan parantumisesta. Suomen talous on kärsinyt koronakriisistä viime vuonna kansainvälisesti vertaillen maltillisesti, mutta kriisin jälkeenkin edessä ovat vanhat vaivat. Todelliset ongelmat ovat rakenteellisia ja siksi talouden tuotantopotentiaalia tulisi vahvistaa työllisyys etunenässä. Julkisen talouden ongelmathan ovat koronakriisin myötä vain pahentuneet ja niitä ei velkarahalla ratkaista – ainakaan loputtomasti.

Optimismia tai ei, mutta päivän pidentymisen havaitsee jo silmillä eikä Suomen suveen ole enää kuin muutama kuukausi – valoa ja voimaa sekä koronaviruksen kausivaihtelua on siis tulossa, vaikka rokotteet hieman myöhästyisivätkin. Jaksetaan vielä tsempata niin kasvomaskien, käsienpesun, turvavälien, kokoontumisten ja muiden rajoituksien sekä etätöiden ja kokouksien kanssa!

Edesmenneen taiteilijan Pave Maijasen sanoin: ”Pidä huolta itsestäs, ja niistä, jotka kärsii. Anna almu sille, joka elääkseen sen tarvii. Muista siellä rakentaa, missä koti maahan sortuu. Koeta niitä rohkaista, jotka päätöksissään horjuu”.

Suvi saapuu ja selviämme tästäkin.

Markku Hämäläinen
konsernijohtaja, Oy Otto Brandt Ab Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen markku.hamalainen@brandt.fi
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus