Teknisen Kaupan harjoittelijan tiedusteluraportti Konepaja-messuilta

Julkaistu 17.4.2018 | Eljas Aalto

Tampereen Konepaja-messut yhdessä kansainvälisen hitsausalan tapahtuman Nordic Welding Expon kanssa kokosivat yhteen metalliteollisuuden ja hitsausalan osaajat sekä kone- ja laiteinvestoinneista päättävät henkilöt Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen.

Metallintyöstökoneet ja niiden myynti. Ihan heti mieleen ei ainakaan tule glamour, seksi tai rahapinot. Ennemminkin ehkä pimeät teollisuushallit, vielä pimeämmät insinöörit ja t-kauluspaidat.
No, osittain totta. Näin t-kauluspaitoja sekä teollisuuskoneita. Glamouria en nähnyt.

Kuitenkin nämä hyvin korkean teknologian laitteet, kuten vaikka 5-akseliset sorvit, 3D-tulostimet ja mittalaitteet yms. maksavat useita pinoja rahaa ja ovat aidosti kiinnostavia, ainakin nyt näin insinööriopiskelijan näkökulmasta. Näytteilleasettajat esittelivät koneidensa kykyjä sekä käytännönläheisillä että näytösmäisillä tavoilla. Mieleen jäi mm. mahdollisuus robotin ohjaamalla laserilla kirjoittaa käyntikorttikoteloon oma nimi ja yritys. Oikeasti en usko, että tämä n. 5 mm paksu kotelo riittää, sillä käyntikortteja jaettiin messuilla niin kovalla innolla, että käyntikorttisalkku olisi voinut olla toimivampi.

Puhe on ollut teknisen kaupan työntekijäpulasta. Tampereen Konepaja-messuilla tehtäväni oli pohtia alan houkuttelevuuteen vaikuttavia tekijöitä ja hakea töitä teknisenä myyjänä, kertomatta kuitenkaan tästä tiedustelutehtävästä. Kiertelin messuilla muutaman tunnin ajan tutustuen ja tunnustellen. Kävin kyselemässä mm. liittoomme kuuluvilta yrityksiltä heidän tarvettaan tekniselle myyjälle, heidän tuotteistaan, sekä paikoin myös valmistajaa eräälle omalle projektilleni.

Vastaanotto oli mielestäni positiivinen. Moni yritys tarjosi heti yhteystietojaan, kun kysyin teknisen myyjän tarvetta. Jotkut kaipasivat enemmän alan kokenutta myyjää. Alan kokeneet myyjät toki tuntevat kuviot, omaavat kontakteja ja tuntevat tekniikkaakin ehkä paremmin. Konkarit tosin harvemmin tuovat taloon uutta silmää, tuoreimpia teknologian oppeja tai nuorta energiaa.  Kaikilla yrityksillä ei ollut tarvetta tekniselle myyjälle, mutta olivat innoissaan ja kannustivat, kun olin lähtenyt näin ”omatoimisesti” kiertämään ja kysymään töitä. Sain palkinnoksi mieleni mukaan mm. olutta ja pehmistä.

Ylipäätään messut olivat positiivinen yllätys. Ihmiset olivat innoissaan, uteliaita ja hyvällä mielellä. Tutustuin uusiin ja kiinnostaviin yrityksiin, ihmisiin ja tuotteisiin. Koneet olivat kiinnostavia, ja työn tuotokset, mm. uuden Bugatti Chironin titaanista laserilla 3D-tulostettu jarrusatula, olivat kiinnostusta herättäviä. Messuväki oli kieltämättä lähempänä keski-ikää kuin opiskelijaa, mutta muutama nuorikin messuvieras näkyi paikalla olevan.

Ennen messujen kiertoa teollisuustarvikejaoston vuosikokouksessa tuli puhe oppilaitosyhteistyöstä. Täytyy sanoa, että näistä messuista en olisi tiennyt mitään, ellen olisi Teknisen Kaupan Liitossa harjoittelussa. En usko, että kovinkaan moni luokkakaverini näistä messuista oli kuullut. Opiskelijoita tavoittaa kyllä, jos haluaa.

Toki, myös Tekninen Kauppa harjoittaa sekä jatkuvasti kehittää oppilaitosyhteistyötä ja täten kauttamme saa tietoja ja kontakteja oppilaitosten ja uusien toivojen löytämiseen. Jäsensivuiltamme löydät mm. työharjoittelumallin yms. aiheeseen liittyvää materiaalia.

Eljas Aalto
Kirjoittaja on harjoittelijana Teknisen Kaupan Liitossa ja opiskelee autosähkötekniikkaa Helsingin Metropoliasssa.
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus