Warning: session_start(): open(/fs/etc/sessions/sess_mcc356is8gf7uncc28fvkuavjq, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /fs/etc/sessions) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308
Teknisen kaupan hyviä ja huonoja trendejä – Tekninen

Teknisen kaupan hyviä ja huonoja trendejä

Julkaistu 2.9.2021 | Jan Sucksdorff

Sanotaan, että muoti toistaa itseään tasaisin väliajoin ja että se jopa osaa ennustaa talouden tulevan kehityksen. Lahkeen leveys tai helman pituus sekä sesongin värit herättävät toisinaan hilpeyttä ja tuovat välillä mieleen myös muistoja jostakin menneisyydestä. Myös teknisessä kaupassa on omat, säännöllisesti toistuvat ilmiönsä – nyt muodissa tuntuu kuitenkin olevan ilmiö, jonka olisi jo toivonut jääneen unholaan.

Teknisen Kaupan yritykset ovat omien alojensa asiantuntijoita. Jäsenyrityksemme tuovat maahan, varastoivat ja myyvät raaka-aineita, komponentteja, koneita ja laitteita. Ne suunnittelevat, toimittavat, asentavat ja huoltavat järjestelmiä, joita ilman Suomi ei pyöri.

Pankkeja jäsenyrityksemme eivät kuitenkaan ole, vaan rahoitusta varten on olemassa omat asiantuntijansa. Tästä huolimatta jäsenemme kertovat saavansa yhä enemmän vaatimuksia ja jopa yksipuolisia ilmoituksia maksuaikojen pidentämisestä. Keskimääräiset maksuehdot yritysten välisessä kaupassa ovatkin hyvin lyhyessä ajassa venyneet selvästi, julkisella puolella vieläpä yksityistä enemmän. Kun lisäksi kuilu myönnetyn ja todellisen maksuajan välillä kasvaa koko ajan, kasvavat myös riskit yritysten talousvaikeuksista.

Ajassamme nostaa onneksi merkitystään myös toinen, edellistä huomattavasti terveempi ilmiö, vastuullisuus.  Yritysmaailmassa vastuullisuuden voi tiivistää kahteen ulottuvuuteen, yrityksen tuotteisiin ja palveluihin sekä sen tapaan toimia. Paineen tullessa asiakkailta ja rahoittajilta yritykset ovat nopeasti heränneet ja vastuullisuudesta onkin nopeasti tulossa paljon enemmän kuin pelkkää kausimuotia.

Yksi sidosryhmä tuntuu yritysten vastuullisuusperiaatteissa jäävän kuitenkin vähemmälle huomiolle: niille palvelujaan ja tuotteitaan toimittavat yritykset. Keväällä tehdyn Yrittäjägallupin mukaan eniten maksuaikojaan ovat pidentäneet suuret yritykset, ja nyt myös pienemmät yritykset ovat sortumassa samaan.  Tässä trendissä tuntuu kuitenkin unohtuvan se, että saatavien viivästyminen aiheuttaa nopeastikin ketjureaktion, joka häiritsee koko toimitusketjua – ja josta lopulta kärsivät kaikki.

Talouden nopeasti elpyessä, teollisuustuotannon kasvaessa kohisten ja kysynnän ylittäessä tarjonnan ennustankin termien ”kumppanuus” ja ”partnership” palaavaan nopeasti muotiin. Sanelupolitiikka ja koon mukanaan tuoma ylivoima sopivat kuitenkin huonosti aitoon yhteistyöhön, joten siirretään nuo yksipuoliset maksuaikojen pidennykset nyt lopullisesti samaan paikkaan myrkynvihreiden keinokuitupoolojen kanssa.

Jan Sucksdorff
Johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus