Image

Vähäpäästöiset työkoneet osa sukuni tarinaa

Kirjoittaja: Juha Ala-Hiiro

Juha Ala-Hiiro

Johtava asiantuntija,Teknisen Kaupan Liitto

Katseeni osui mielenkiintoiseen mainokseen televisiossa. Mainostivat uutta ohjelmaa nimeltä Sukuni tarina. Näin ohjelmasta vain pienen pätkän, jossa ohjelmassa mukana olevan esi-isä jäljitettiin Vilnan perustajaan asti. Tämä esi-isä oli suurruhtinas, joka lähetti neljästätoista lapsestaan seitsemän tytärtä hoveihin eri puolille Eurooppaa – mahdollisuuksien lisäämiseksi.

Oman sukuni tarinan en usko olevan ihan yhtä ylevä. Enemmänkin tyypillinen suomalainen. Minun sukuni tarina on puettu sananlaskuihin, joita kerrotaan sukupolvelta toiselle. Hiljaisen – sen tärkeimmän – tiedon siirtämiseen: ”Vauva hyppii sylissä, lapsi sydämellä”, ”Pieni lapsi, pienet murheet – iso lapsi, suuret murheet” tai ”Naamasta ei monta velliä keitetä”, joka yritti ohjata ainakin puolison valintaan, miksei muihinkin rekrytointeihin.

Ehdoton suosikkini oli sanonta, jolla opetettiin vuorovaikutustaidot, syvään juurrutettu luterilainen työmoraali, sukupuolivalistus, ihmisten kanssa toimiminen, parisuhde, opiskelu, käytöstavat, myynnin ja markkinoinnin perusteet, viestintä – ja ne lukemattomat muut kohteet, jotka nuorelta mieheltä jäivät jopa hoksaamatta: ”Mitä ikinä teetkin, katso, etteivät jäljet rupea haisemaan”.

Miten tämä liittyy työkoneiden vähäpäästöisyyteen?

Jokaisella yksittäisellä teolla on tarkoitus, yksilöllä merkitys, ajatuksella suunta ja toiminnalla tavoite. Vain aika on aina oikea.

Onko vähäpäästöisen työmaan markkinavuoropuhelu vastuullisuuden edistämisessä hyvä tai oikea paikka käyttää juuri tuota sanontaa: ”Mitä ikinä teetkin, katso etteivät jäljet rupea haisemaan”? Vai onko juuri valmistumassa oleva Työkonealan green dealin -koulutuspaketti se, joka ohjaa, auttaa ja helpottaa edistämään vähäpäästöisiä työmaita, infrarakentamista, hiilineutraaleja yritysalueita tai kaupunkien ja kuntien julkisten hankintojen hinnoittelua?

Tarkoitus on kuitenkin muodostaa kaikkien toimijoiden yhteiset tavoitteet jo heti suunnittelun aluksi. Näin saadaan oikea kone oikeaan paikkaan ja huomioidaan Suomen pitkät välimatkat, kaikki neljä vuodenaikaa sekä merkittävä perinne työkoneiden käyttämisessä elinkaarensa loppuun. Muistetaan huomioida jopa työkoneiden vuokraus omistamisen sijaan, sillä se on vahvasti kiertotalouden ytimessä. Ennen kaikkea on omaksuttava se oikea asenne, jotta päästään yksittäisten työsuoritteiden onnistumisiin. Vähemmällä ei saa enemmän.

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, kuuluu myös sukumme viisaisiin sananlaskuihin. Tätä ohjetta noudattamalla eivät jäljetkään takana tuoksahda.

Blogit TEKtalk

Kuka, mitä tankkas ja ketä, mitä, häh

Tällä hetkellä keskustelu vedyn mahdollisuuksista käy kiivaana teollisuudessa, liikenteessä, sähköntuotannossa ja rakennusalalla. Kyseessä ei ole kuit...

Blogit

Muutokset ja mahdollisuudet kulkevat käsi kädessä | Kimmo Ah...

Julistan tämän kevään inspiroivimmaksi “luontoääneksi” muutoksen. Oletko sinä kuullut jo sen innoittavan kutsun? Vai herättääkö ääni kenti...

Blogit TEKtalk

EU:n uusi kestävyyslainsäädäntö uhkana pk-yrityksille

Kuukausi sitten suuri joukko eurooppalaisia teollisuusjohtajia kokoontui Antwerpissä ja esitti seuraavan komission uudeksi teemaksi European Industry ...