Venäjän markkina on edelleen hyvin kiinnostava

Julkaistu 8.12.2021 | Mikko Teittinen

Viime vuosina monet suomalaiset yritykset ovat vetäytyneet Venäjän markkinoilta. Olemme myös huolestuneina seuranneet poliittisen jännityksen lisääntymistä Venäjän ja lännen välillä. Näiden uutisten keskellä unohtuu, että paikalliset yritykset ja tekninen kauppa toimii Venäjällä hyvin, ja käytännön ongelmia on vähemmän kuin juuri koskaan.

Monet suomalaiset teknisen kaupan yritykset ovat toimineet Venäjällä jo pitkään ja saavuttaneet merkittävän markkina-aseman. Toiminta on useimmilla hyvin kannattavaa, ja kasvua on mahdollista hakea isoilla markkinoilla systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Poliittiset jännitteet eivät juurikaan tunnu käytännön tasolla. Venäläiset arvostavat edelleen suomalaista luotettavuutta ja rehellisyyttä ja valitsevat mielellään paikallisesti toimivan suomalaisen yrityksen pitkäaikaiseksi kumppanikseen. Teknologialle ja laadukkaille teknisille tuontituotteille on kysyntää, ja ne harvoin kilpailevat suoraan paikallisen valmistuksen kanssa.

Monet kansainväliset teknisen kaupan toimijat eivät osaa toimia Venäjällä tai eivät ole edes näille markkinoille pyrkineet. Poliittisen tilanteen vuoksi monet ovat Venäjän suhteen epäröivällä ja odottavalla kannalla. Se jättää suomalaisille teknisen kaupan yrityksille mahdollisuuden, johon tulee tarttua vielä nykyistä paremmin. Nyt on hyville toimijoille tilaa tulla markkinoille. Toki poliittinen tilanne voi eskaloitua vakavaksi kauppaakin haittaavaksi kriisiksi, mutta teknisen kaupan yrityksillä on yleensä hyvä kriisinsieto- ja sopeutumiskyky. Kuluja ja tasetta saadaan tarvittaessa nopeastikin alas. Mutta, kuten sanottu, tänä päivänä Venäjällä voi toimia normaalisti.

Kaupan käynti Venäjällä onnistuu hyvin suomalaisella moraalilla ja periaatteilla. Mihinkään lahjontaan tai lainkiertoon ei tarvitse osallistua, kun vain omat tuotteet, palvelut ja kokonaistarjoama ovat kilpailukykyiset. Suomalaisen yrityksen kilpailuetu voikin olla juuri eettinen toiminta; asiakas uskaltaa tehdä pitkäaikaista, teknistä ja monimuotoista yhteistyötä rehellisen ja ennalta arvattavan yrityksen kanssa. Ei se kuitenkaan helppoa ole, niin kuin ei mikään liiketoiminta. Eettisesti toimivan yrityksen pitää askel kerrallaan opetella paikallinen byrokratia ja rakentaa toimivat prosessit ja organisaatio. Kun toimii alusta saakka oikein ja laillisesti, ei myöhemminkään joudu ylipääsemättömiin ongelmiin. Lopulta se, joka osaa ja toimii pitkäjänteisesti, voi saavuttaa jotain, mihin ei kypsillä Pohjois-Euroopan markkinoilla ole mahdollisuuksia.

Jos aihe kiinnostaa, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Alan yritykset verkostoituvat Kaupan Liiton Venäjän kaupan valiokunnassa. Annamme mielellämme lisätietoa Venäjällä toimimisesta ja pääset tapaamaan kollegoita. Yhteystietoni saat Teknisen Kaupan Liitosta.

Mikko Teittinen
toimitusjohtaja, Bang & Bonsomer hallituksen puheenjohtaja, Teknisen kaupan liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus