Ylireagoidaanko koronavirukseen?

Julkaistu 11.3.2020 | Mikko Teittinen

Nyt se sitten tapahtui. Löytyi se yllättävä tekijä, joka lamaannutti talouden, ajoi öljyn hinnan syöksyyn ja pörssikurssit voimakkaaseen laskuun sekä pysäytti tietyt toimialat kuin seinään, kuten lentämisen ja matkailun yleisesti. Tämä yllätys on tietenkin koronavirus.

Jo pitkään on ennustettu ja odotettu suhdanteen kääntyvän negatiiviseksi, mutta niin ei ole odotuksista huolimatta käynyt ennen kuin nyt. Teknisessä kaupassa yritykset ovat odottaneet käännettä huonompaan aina puolen vuoden tai vuoden kuluttua, ostopäällikköindeksit ovat laskeneet jo vuoden 2018 syksystä alkaen, mutta teknisen kaupan myynti on säilynyt yllättävän hyvänä. Keskuspankit ovat pumpanneet rahaa talouteen ja kasvu on tuntunut jatkuvan loputtomiin.

Talous on nykyään hyvin läpinäkyvä ja tietoa on paljon tarjolla. Osakekauppaa käydään koneavusteisesti ja kaikilla toimijoilla on periaatteessa sama tieto käytettävissä. Osakkeiden tuotto-odotuksia on voitu laskea ja PE-lukuja nostaa tänä hyvin alhaisen inflaation ja korkojen aikana, koska mistään muualtakaan ei ole saanut parempaa tuottoa. On luotettu keskuspankkien elvytystoimiin, mikäli talous hidastuisi.

Avoimet ja läpinäkyvät markkinat eivät kuitenkaan osaa hinnoitella ns. ”mustaa joutsenta”, jostain aivan puskista tulevaa yllätystä, niin tehokkaita kuin markkinat muuten ovatkin. 2008 vastaava shokki tuli rahoitusmarkkinoilta, nyt mahdollisen pandemian muodossa. Koronaviruksesta on uutisoitu nyt kuukausi, ehkä puolitoista, mutta vasta tartuntatapausten leviäminen Italian kautta koko Eurooppaan ja kaikille muillekin mantereille aiheutti paniikin. Se tuli yllätyksenä sitten kuitenkin.

Yhtäkkiä kaikki tuntuvat tajuavan, että tämähän pysäyttää ihmisten välisen kanssakäymisen. Kaikki välttävät kontakteja toisiin ihmisiin, varsinkin ulkomaalaisiin. Suomalaisetkin yritykset ovat ottaneet käyttöön matkustuskieltoja ja monet kieltäytyvät ottamasta vastaan vieraita, ainakaan ulkomaisia vieraita. Yllättävää on, että monet kieltäytyvät ottamaan vastaan myös suomalaista teknisen kaupan myyjää. On asetettu yleisiä vierailukieltoja. Lähes kaikki massatapahtumat, seminaarit ja messut on peruttu.

Ajatus, että koronavirus menee ohi muutamassa kuukaudessa, ei tunnu enää realistiselta. Karanteeneilla ja matkustuskielloilla viivytetään viruksen leviämistä, mutta myös pitkitetään tilannetta, jossa kaikki välttelevät toisiaan. Tämä ei vaikuta pelkästään matkailuun. Pitkittyessään tilanne pysäyttää talouden uudistumisen, liiketoimintojen kehittämisen ja innovaatiot. Talouden kehitys on kuitenkin riippuvainen ihmisten välisestä yhteistyöstä, yhdessä ideoinnista, tiedonsiirrosta ja myyntityöstä. Kansainvälisyydestä. Kaupankäynti on edelleen hyvin henkilökohtaista, ainakin teknisessä kaupassa. En usko, että monimutkaisista asioista voi neuvotella pelkästään etänä sähköisillä välineillä. Ainakin asiat hidastuvat ja vaikeutuvat.

Toivon todella, että virukseen kehitetään toimiva hoito ja rokote. Näin pelastetaan ihmishenkiä, mutta myös talous. Sitä ennen saamme opetella uutta tapaa tehdä kansainvälistä kauppaa. Tapaamatta ihmisiä.

Toivottavasti tämä kirjoitus oli ylireagointia. Aika näyttää.

Mikko Teittinen
Teknisen Kaupan Liiton hallituksen puheenjohtaja, Bang & Bonsomer Group Oy:n toimitusjohtaja
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus