Meillä on merkitystä!

Julkaistu 8.5.2019 | Markku Uitto

Teknisen Kaupan kolmen hyvän kasvuvuoden jälkeen odotukset tälle vuodelle olivat selvästi maltillisemmat. Vielä kun maailmantalouden kasvunäkymiä on ruuvattu useaan otteeseen alaspäin ja etenkin Euroopan talous on jo hidastunut huomattavasti. Näkymä eteenpäin on lyhyt ja toimintaympäristö luo epävarmuutta yrityksille. Protektionismin lisääntyminen ja Brexit mietityttävät. Toisaalta epävarmuuden aikaan alkaa pikkuhiljaa jo tottua. Siitä on tullut uusi normaali.  

Itse pidän teknisen kaupan ensimmäisen vuosineljänneksen lukuja jopa yllättävän hyvinä. Myynnin kehitys oli noin viisi prosenttia ja etenkin teollisuuteen menevien tuotteiden ja palveluiden yli kahdeksan prosenttia. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää. 

Eduskuntavaalit tulivat ja menivät. Suurin puolue oli odotusten mukaisesti Demarit. Kun tavoitteena on enemmistöhallitus, tullee hallitusneuvotteluista vaikeat. Kansanrintama vai sinipuna? Metsä Groupin Kemin uuden biotuotetehtaan mahdollinen investointi ja sen 4,5 miljoonan kuutiometrin lisähakkuutarve saattaa mutkistaa Vihreiden tietä. Tänään selvinnee hallituspohjan rakenne. Toivotaan parasta, mutta pelätään pahinta.    

Koetamme vielä vaikuttaa uuteen hallitusohjelmaan, jotta siihen sisältyisi elementtejä, jotka tukisivat yritysten uudistumista ja investointeja. Teknisen Kaupan Liitto lähetti kaikille kansanedustajille viime viikolla tervetuliaiskirjeen, jossa kuvattiin alan merkitystä ja odotuksia Suomen tulevalta hallitukselta ja eduskunnalta. 

Teknisen kaupan profiilin kirkastamisesta on puhuttu viime aikoina useilla foorumeilla. On koettu, että tekninen kauppa ei nauti sille kuuluvaa arvostusta. Varsinkin tänä päivänä, kun kärsimme yhä pahenevasta osaajapulasta, olisi alasta luotava sellaista kuvaa, että se vetäisi niin nuoria kuin jo kokeneempiakin ihmisiä puoleensa. Käynnistämme tässä ja nyt suuren kuuntelukierroksen, jossa jokainen jäsenyritys ja -yhdistys voi kertoa, mitä haluaa kerrottavan toimialasta ulospäin. Tulemme kysymään tätä kaikissa kohtaamisissa, kuten jaostokokouksissa ja aamukahvitilaisuuksissa. Itse koen, että teknisellä kaupalla on suuri merkitys ratkaistaessa esimerkiksi ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Mutta kerro sinä meille, mikä on mielestäsi teknisen kaupan merkitys suomalaisten hyvinvoinnin kehittämisessä.       

Enpä muista ennen aloittaneeni kotimaista golfkautta jo huhtikuun alussa. Kesä tuli tänä vuonna ennätyksellisen aikaisin. Pessimisti voisi todeta, että se myös loppui ennätyksellisen aikaisin eli toukokuun alussa. Toivotaan, että aurinko palaa ja lämmittää Suomea vielä pitkään syksyyn.  

 

Hyvää kesän odotusta 

Markku  

markku.uitto(at)tekninen.fi 

0400 407870 

Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus