Kestävään kehitykseen ja digitalisaatioon investoiminen arveluttaa – voidaanko kehitystä vauhdittaa poliittisilla päätöksillä?

Julkaistu 8.10.2018 |

Kestävä kehitys ja digitalisaatio. Siinä kaksi teknisen kaupan kuumaa perunaa, joiden tarjoamia mahdollisuuksia pyöritellään alan yrityksissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo nosti molemmat teemat esiin puheenvuorossaan Alihankintamessuilla syyskuun lopussa. Hän pitää etenkin kestävää kehitystä kilpailukykytekijänä, jonka merkitys vain vahvistuu.

– Valmistava teollisuus ja kestävä kehitys asettavat meille kieltämättä haasteen: emme voi vain kasvaa, vaan meidän täytyy kasvaa entistä kestävämmin. Tämä laadullinen murros on mahdollisuus Suomelle, joka ei aina pärjää hintakilpailussa, Wallinheimo toteaa.

Lisää potkua kilpailukyvylle voi ammentaa digitalisaatiosta, joka voi lisätä toiminnan tehokkuutta ja tarjota uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Paljon riippuu kuitenkin yrityksen strategisista valinnoista.

– Robotisoitu työ voi myös tuoda teollisuutta takaisin Suomeen ja muihin vanhoihin teollisuusmaihin, sillä robottien työ ei ole halvempaa kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa. Päinvastoin robotit toimivat sitä paremmin, mitä parempi infra ja osaaminen niiden ympärillä on. Tämän kehityksen alkusoittoa näemme nyt muun muassa Uudenkaupungin autotehtaalla.

Kestävään kehitykseen ja digitalisaatioon panostamisen kääntöpuolella on raha, sillä niiden hyödyntäminen vaatii myös investointeja. Etenkin isompien investointien tekeminen saattaa arveluttaa yrityksiä, kun talouden suunnasta ei ole tietoa.

– Totta kai talouskehityksen toivoisi pysyvän nykyisellään, mutta ensimmäisiä tummia pilviä on jo taivaalla. Toivon, että suomalaisyritykset uskoisivat tulevaisuuteen, uskaltaisivat investoida ja ottaa kestävän kehityksenkin mukaan toimintaansa. Kestävän kehityksen merkitys kasvaa, sillä ilmastonmuutos on herättänyt lähes kaikki länsimaat painimaan tämän ongelman kanssa, Wallinheimo sanoo.

– Tällä hallituskaudella on yritetty tehdä kärkihankkeiden kautta pilotteja, jotta investoiminen nimenomaan kestävään kehitykseen olisi helpompaa. Jatkossa paljon riippuu tulevasta hallituspohjasta, mutta asian tärkeyteen on herätty Suomessa läpi puoluekentän.

Kestävän kehityksen osalta Wallinheimo nostaa EU:n hallitusta tärkeämpään rooliin.

– Kestävä kehitys tulee olemaan myös seuraavan EU-kauden rahoituskehysten suurimpia prioriteetteja, ja investointeja suunnataan siihen enenevässä määrin.

Yksi Teknisen Kaupan Liiton hallitusohjelmatavoitteista on investointeihin kannustava verotus. Wallinheimo suhtautuu ajatukseen vakaan harkiten.

– Verotus on toki yksi merkittävä ohjaava keino. Sen ohella on mietittävä erilaisia kestävän kehityksen rahastoja, jotka ohjaavat teknologian kehitystä haluttuun suuntaan. Isot päätökset lähtevät EU:sta ja Suomessa tehdään sitten kansallista hienosäätöä.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus