Koronakevät yllätti pienkone- ja sähkötyökalumaahantuojat positiivisesti

Julkaistu 18.9.2020 |

Kodin ja puutarhan kunnossapitovirkeys kevään ja kesän aikana satoi pienkone- ja sähkötyökalukauppiaiden laariin. Kasvuluvut ylittivät reilusti toimialan arvioimat ennusteet.

Teknisen kaupan toimialat maalasivat koronakevään aikana yleisesti melko synkkiä tulevaisuuden talousnäkymiä. Vuoden ensimmäisinä kuukausina epidemia Kiinassa hyydytti saatavuutta ja näkymät heikkenivät. Huhtikuu oli myynnillisestikin heikko ja niinpä keväällä pienkoneiden ja sähkötyökalujen maahantuojista vain 13 prosenttia uskoi myynnin loppuvuonna kasvavan.

– Näin synkät odotukset tällä toimialalla ovat varsin poikkeuksellisia. Ala on kasvanut viime vuodet tasaisesti ja odotukset ovat olleet kautta linjan positiivisia, Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Jan Sucksdorff sanoo.

Akkukäyttöisten pienkoneiden myynti kasvanut yli kolmanneksen, sähkötyökalujen lähes 40 prosenttia

Korona kuitenkin yllätti. Ihmiset viettivät enemmän aikaa kotona, jolloin herättiinkin tekemään korjaus- ja uudistustyötä omien seinien ja puutarhan aitojen sisällä. Ihmiset uskalsivat horjuvasta maailmantilanteesta huolimatta kuluttaa rahojaan pieniin remontteihin ja kunnostukseen. Kasvuluvut ylittivät rohkeimmatkin ennusteet:

– Erityisesti akkukäyttöisten pienkoneiden kasvuluvut ovat huikeita. Esimerkiksi akkukäyttöisten ruohonleikkureiden ja moottorisahojen kappalemääräinen myynti kasvoi alkuvuoden aikana yli kolmanneksen vuoden takaiseen verrattuna. Trendi oli vastaava myös sähkötyökaluissa, joissa kuluttajakäyttöön tarkoitettujen akkutoimisten laitteiden myynti kasvoi lähes 40 prosenttia toisen neljänneksen aikana.

Akkuteknologian kehittyminen tuo helppoutta, meluttomuutta ja huoltovapautta

Akkuteknologian kehittyessä koneiden teho ja kestävyys on jatkuvasti parantunut. Ammattikäyttöön tarkoitetuista sähkötyökaluista alkanut akkutoimisten laitteiden voittokulku jatkuu nyt pienkoneissa, joissa se valtaa alaa polttomoottorikäyttöisiltä koneilta.

– Syynä akkukäyttöisten pienkoneiden suosioon on käytön helppous, meluttomuus ja huoltovapaus. Akkuteknologia on myös turvallista, kun käytetään alkuperäisiä akkuja ja latauslaitteita, Sucksdorff toteaa.

Lisätietoja:

Jan Sucksdorff
Johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto
jan.sucksdorff@tekninen.fi
p. 09 6824 1326

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus