Maanrakennuskoneiden kauppa kasvussa

Julkaistu 4.4.2016 |

Maanrakennuskoneiden kaluston uudistaminen kannattaa ennen moottoritekniikan seuraavaa vaihetta.

Maanrakennuskonekanta on viime vuosina kulunut ja urakoitsijoiden käyttötuntikertymä kasvanut.

Alan konekauppa kääntyi vuonna 2015 kolmen vuoden laskun jälkeen selvään lähes kuuden prosentin kasvuun. Tästä saatiin viitteitä jo viime kesänä MAXPO-näyttelyn yhteydessä, ja syksyllä kalustotoimitukset lisääntyivät selvästi. Yhteys INFRA ry:n jäsenyritysten syksyn 2015 gallupissa julki tuomaan tilauskannan kasvuun on ilmeinen. Toisaalta suuret aluehankkeet lähtölaukauksena rakentamisen kasvusykäykselle ja rakennusalan suhdanneryhmän (RAKSU) tuore arviorakentamisen kasvusta 3—4 prosenttia vuonna 2016 rohkaisevat edelleen investointeihin ja kaluston uudistamiseen.

Kasvua nähtiin viime vuonna esimerkiksi tela-alustaisissa kaivinkoneissa (kuusi prosenttia) ja pyöräkuormaajissa (20 prosenttia).  Kokonaisuudessaan Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen jäsenyritykset toimittivat asiakkailleen viime vuonna 1 543 maanrakennuskonetta.

Kalustotekniikan kehittyminen on nopeata, ja tämän hetken konemallisto mahdollistaakin aikaisempaa tehokkaamman, ergonomisemman ja tuottavamman urakoinnin. Toisaalta EU:ssa valmistellaan parastaikaa liikkuvien työkoneiden moottoripäästöjen uutta säännöstöä, joka tiukentaa vaatimuksia vaiheittain vuodesta 2018 alkaen. Onkin ymmärrettävää, että kysyntä on jatkunut vilkkaana myös alkuvuodesta, sillä tässä välivaiheessa (ennen EU-asetusta ja Stage V -päästövaatimuksia) konehankinnat saattavat olla lähivuosia tarkastellen kannattavimmillaan.

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus