Markkinakatsaus 1Q 2019: Aurinko paistaa tekniseen kauppaan – odotettavissa puolipilvistä

Julkaistu 15.5.2019 |

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Korkeimmat kasvuodotukset ovat kuitenkin loiventuneet.

Kuluva vuosi on alkanut vahvasti teknisessä kaupassa. Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viisi prosenttia edellisestä vuodesta. Kaikkien päätoimialojen myynti oli korkeampi kuin vuosi sitten.

Tuotteet ja palvelut teollisuudelle on ollut jo pitkään vahvimmin kasvava ala, ja sama trendi jatkuu edelleen: sen myynti kasvoi kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti nousi vajaat neljä ja raaka-aineiden myynti runsaat kaksi prosenttia. Kuluttajatuotteissa kasvua tuli lähes puolitoista prosenttia.

– Teollisuudella on Suomessa vahva veto ja se näkyy alkuvuoden hyvissä luvuissa. Teollisuuden tuotantokapasiteetti on kuitenkin silti matalampi kuin ennen finanssikriisiä, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

– Jotta tuotantokapasiteetti saataisiin paremmalle tasolle ja talouden kasvu jatkumaan, tuotantokoneiston uudistamiselle pitäisi saada tukea poliittiselta päätöksenteolta. Suomesta pitäisi luoda houkutteleva ympäristö myös ulkomaisille investoinneille. Odotamme tulevalta hallitukselta investointeja ja uudistumista tukevaa politiikkaa.

Kapasiteettihaasteiden lisäksi teknisen kaupan alan kasvua ja kehitystä hidastaa pula osaavista työntekijöistä. Tämä pidentää toimitusaikoja ja aiheuttaa haasteita sekä jäsenyrityksille että niiden asiakkaille.

Vaikka alkuvuosi onkin sujunut aurinkoisissa merkeissä, liiton jäsenyritysten odotukset ovat kääntyneet aikaisempaa maltillisemmiksi. Huhtikuun suhdannebarometrin mukaan 33 prosenttia jäsenistä ennakoi myynnin kasvavan seuraavien kolmen kuukauden aikana, kun taas kasvuun seuraavien 12 kuukauden aikana uskoo 25 prosenttia jäsenistä.

– Euroopan ja koko maailman talouden odotetaan viilenevän loppuvuoden aikana, mikä vaikuttaa myös Suomen talouteen. Teknisen kaupan alan kasvu varmasti heikkenee vuoden edetessä, mutta varmasti pysytään kuitenkin plussan puolella.

 

Myynti toimialoittain

Suhdannebarometrin tulokset

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

 

Lisätietoja:

 

Toimitusjohtaja Markku Uitto

markku.uitto[at]tekninen.fi

puh. 0400 407 870

 

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2018 oli 10,1 miljardia euroa.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus