Monet joululahjat ovat paristokäyttöisiä – pidä paristot poissa lasten ulottuvilta

Julkaistu 20.12.2018 |

Joulun aikaan suomalaiskodeissa pyörii tavallista enemmän pieniä paristoja. Niitä käytetään muun muassa jouluvaloissa ja monenlaisissa joululahjoissa, esimerkiksi leluissa tai pienelektroniikassa.

Paristot ovat arjessa hyvin tarpeellisia, mutta ne voivat olla myös vaarallisia. Etenkin erikokoiset nappiparistot saattavat näyttää lasten mielestä niin houkuttelevilta, että he saattavat laittaa ne suuhunsa. Nielaistuna paristo voi olla hengenvaarallinen.

– Paristot ja pieniä paristoja sisältävät laitteet pitäisikin aina säilyttää niin, että lapset eivät pääse niihin käsiksi. Paristokäyttöisten lelujen paristokotelo kannattaa kiinnittää tiukasti kiinni, sanoo Teknisen Kaupan Liiton Paristo- ja akkujaoston asiamies, johtaja Heikki Ojanperä.

Jos lapsi kuitenkin vahingossa nielaisee pariston, hänet on vietävä mahdollisimman nopeasti lääkäriin. Useimmiten paristo kulkeutuu elimistön läpi ilman ongelmia, mutta se voi myös juuttua ruokatorveen. Ennen lääkärikäyntiä lapsen ei saa antaa syödä tai juoda mitään, eikä häntä saa kannustaa oksentamaan.

 

Tutustu myös EBPAn (European Portable Battery Association) suomenkielisiin sivuihin ja katso englanninkielinen ohjevideo aiheesta.

 

 

Lisätietoja:

Johtaja Heikki Ojanperä

Teknisen Kaupan Liitto

  1. 0500 506 691
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus