Mönkijöiden myynti huimassa kasvussa

Julkaistu 13.6.2019 |

Mönkijöiden myynti on kasvanut viime vuodesta asti hurjaa vauhtia. Tänä vuonna alkuvuoden myynti oli jo 43 prosenttia parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Syinä vauhdikkaaseen kasvuun ovat viime vuonna voimaan tullut muutos ajokorttilainsäädännössä sekä mönkijöiden monipuoliset hyöty- ja harrastekäyttömahdollisuudet.

Traktorimönkijöitä rekisteröitiin Suomessa viime vuonna jo yli 6000 kpl. Myynnin kasvu on jatkunut vahvana myös tänä vuonna, sillä vuoden alusta toukokuun loppuun rekisteröitiin jo 3752 traktorimönkijää. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kokonaismyynti on kasvanut peräti yli 43 prosenttia.

Mönkijöiden myynti on kasvanut lähes kaikissa Suomen maakunnissa, mutta Uusimaa on alueena edelleen suurin markkina-alue sekä kappalemääräisesti suurin kasvaja.

Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mikko Sinisalo uskoo kasvun jatkuvan vahvana.

– En näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi. Mönkijöiden myynnissä ei esimerkiksi ole samanlaisia kausivaihteluita kuin vaikkapa veneiden myynnissä, hän sanoo.

Alle 60 kilometriä tunnissa kulkevia mönkijöitä saavat kuljettaa yli 15-vuotiaat, joilla on AM121-luokan tai T-luokan ajokortti. Lisäksi viime vuoden heinäkuussa tuli voimaan ajokorttilainsäädännön muutos, jonka myötä B-ajokortilla voi ajaa myös niitä mönkijöitä, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa. Tämä lienee yksi myynnin vauhdittajista.

– Oman tuntumani mukaan mönkijöitä käytetään eniten ns. hyötykäytössä eli esimerkiksi pihatöissä kotona tai mökillä. Kun mönkijällä ajamiseen ei enää tarvita erillistä ajokorttia, kynnys sen hankkimiseen mataloituu, Sinisalo pohtii.

– Ja tietysti mönkijät ovat käteviä ja hauskojakin koneita myös retkeily- ja vapaa-ajan käytössä. Varsinkin maaseututaajamissa ja niiden ulkopuolella nuoriso on löytänyt mönkijöiden monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Mönkijöihin on tarjolla laajasti erilaisia lisävarusteita, joiden avulla mönkijöiden hyötykäyttö on helpompaa erilaisissa tehtävissä. Talvella runsaslumisilla alueilla on yhä yleisempää asentaa mönkijöihin telat, jolloin sitä voi käyttää ympärivuotisesti. Malliskaalan lisäksi myös hintaskaala on laaja ja näin ollen yhä useammalla käyttäjällä on mahdollisuus löytää itselleen sopiva malli.

– Markkinoille on myös tullut viime vuosina uusia tuotemerkkejä, jotka ovat löytäneet oman jalansijansa ja asiakaskuntansa kasvavassa markkinassa. Mönkijöitä on tarjolla lukematon määrä erilaisiin käyttötarpeisiin niin vapaa-aikaa kuin vaativaan työkäyttöönkin.

Suurin osa merkeistä on esillä Okra-maatalousnäyttelyssä Oripäässä 3.-6.7. sekä maarakennus- ja ympäristönhoitokoneiden suurtapahtuma Maxpossa Hyvinkäällä 5.-7.9.2019.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Mikko Sinisalo

Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaosto

050 430 5853

 

Asiamies Hannu Kyyhkynen

Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaosto

050 599 4942

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus