Mönkijöiden myynti on vahvassa kasvussa – turhakkeesta tuli työkone

Julkaistu 5.11.2018 |

Mönkijöistä on tullut mökkiläisten ja maaseudulla asuvien työkoneita, joiden käytettävyyttä ja turvallisuutta parannetaan koko ajan. Vahvaksi trendiksi noussut hyötykäyttö näkyy myös kasvaneissa myyntiluvuissa.

Traktorimönkijöiden myynti on ollut tänä vuonna hyvässä vauhdissa. Tilastokeskuksen mukaan myynti on kasvanut 14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Markkinakehitys kuvaa hyvin pitkään jatkunutta trendiä, jossa mönkijöiden käyttö varsinkin maa- ja metsätaloudessa painottuu vahvasti hyötykäyttöön. Myös ajokorttilain uudistus on vauhdittanut traktorimönkijöiden kauppaa tänä vuonna, sanoo Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja, myyntipäällikkö Jari Turunen BRP Finland Oy:stä.

Mönkijät olivat esillä myös viikonloppuna järjestetyssä Kelekkamessut 2018 -tapahtumassa Rovaniemellä. Turusen mukaan paikalla vieraili tänä vuonna ennätysmäiset 18 280 henkeä eli noin 2000 enemmän kuin viime vuonna.

– Kävijämäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Yhdessä kasvaneen jälleenmyynnin kanssa tämä antaa positiivista nostetta alalle.

Oman osuutensa nosteeseen tuo myös se, että mönkijät ovat kehittyneet entistä monikäyttöisemmiksi. T-ajoneuvoluokkaan rekisteröitävät mönkijät ovat yleistyneet, ja markkinoilla on jopa neljän henkilön kuljettamisen mahdollistava traktorimalli. Umpinaisella hytillä varustetut SSV-ajoneuvot mahdollistavat miellyttävän ympärivuotisen käytön.

Myös turvallisuuteen on panostettu, ja osa valmistajista on tuonut markkinoille muun muassa ABS -teknologialla varustettuja mönkijöitä.

Ei enää turhake

Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi mönkijän vuoden turhakkeeksi vuonna 2007. Noista ajoista on tultu pitkälle mönkijöiden lainsäädännöllisen ja teknologisen kehityksen saralla, mutta suurin muutos on kuitenkin tapahtunut mönkijöiden käyttötavoissa.

– Tämän päivän traktorimönkijälle turhakkeen viitta ei enää istu, sillä se on monikäyttöinen ja parhaimmillaan koko perhettä hyödyttävä ajoneuvo erilaisiin työn- ja vapaa-ajan käyttötarpeisiin. Mönkijä on oiva apuväline kevyeen hyötykäyttöön mökeillä tai maatiloilla, Turunen muistuttaa.

– Lisäksi mönkijä on monen nuoren kulkuneuvo harrastuksiin, kouluun ja kavereiden luokse, jos julkista liikennettä ei ole saatavilla. Kaksipaikkaiset mönkijät tarjoavat mukavat ja turvalliset oltavat myös kaverille tai toisille perheenjäsenille.

Ja toki mönkijöistä on edelleen myös hauskanpitoon ja laajempaan vapaa-ajankäyttöön.

– Sportti-mallit vastaavat adrenaliinin kaipuuseen ja 6×6-mönkijät puolestaan mahdollistavat suurenkin tavaramäärän kuljettamisen esimerkiksi kalastus- tai metsästysreissuille. SSV-ajoneuvoilla puolestaan pidemmätkin seikkailut hoituvat mukavasti, vaikkapa isommallakin porukalla.

 

Lisätietoja:

Jari Turunen

040 847 9815

jari.turunen(at)brp.com

 

Hannu Kyyhkynen

Teknisen Kaupan Liitto

050 599 4942

hannu.kyyhkynen(at)tekninen.fi

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus