Rakennuskoneiden vuokraus pitää hyvin pintansa, vaikka laskusuunta häämöttää – toimiala voi olla ennusteisiin tyytyväinen

Julkaistu 7.5.2020 |

Rakennuskonejaoston markkina- ja suhdannekatsauksessa 6.5.2020 ennusteet näyttivät odotettuja valoisemmilta. Toimialalta kommentoitiin, että toivoa tunnelin päässä nähtiin jopa enemmän kuin moni oli uskaltanut ajatellakaan.

Tilaisuudessa Foreconin toimitusjohtaja Markku Riihimäki ja johtava neuvonantaja Pekka Pajakkala kertoivat, että rakennuskonevuokraus sinnittelee loppuvuoden vielä ennallaan, mutta ensi vuonna käännytään kohti pakkasta – miinusta tulee kuitenkin odotettua vähemmän, vain kaksi prosenttia.

– Suomessa rakennusmarkkinoiden tilanne koronakriisin alkaessa oli erinomainen. Työkantaa oli paljon ja siksi rakentamista riittää vuoden 2020 lopulle. Määrä alkaa vähentyä voimakkaasti sen jälkeen, Pajakkala raportoi.

Uusien hankkeiden aloituksia on siirretty, muttei juurikaan peruttu. Vuodenvaihteessa tilanne heikkenee, jos talouden ja yhteiskunnan pysähdys pitkittyy.

– Oikein ajoitetut ja kohdistetut valtion elvytystoimet julkisten hankkeiden lisäämiseksi ovat tässä tilanteessa välttämättömiä työllisyyden ylläpitämiseksi, Ramirent Finlandin Johtaja, Strategiset kumppanuudet, Mika Eskola kommentoi.

Rakentaminen ja rakennuskonevuokraus kriisisissä jälkisyklisesti

Tällä hetkellä rakentamista kannattelee erityisesti julkinen rakentaminen eli sairaalat, koulut ja kokoontumisrakennukset. Nämä ovat yleensä kuntien hankkeita eikä valtio ole niissä suoraan osallisina. Toisaalta kunnat alkavat olla jo ahdingossa, joten onko jatkossa keinoja vaikuttaa tai tukea, jos ja kun kuntien talous kriisiytyy entisestään? Infrarakentamisessa valtio sen sijaan pystyy vaikuttamaan rakentamisen tukemiseen suoraan.

Julkinen palvelurakentaminen on tällä hetkellä jopa ennätystasolla – tällaisia lukuja ei ole koko 2000-luvun aikana nähty. Siksi korona ei rokota rakentamista tai rakennuskonevuokrausta tällä hetkellä niin paljon kuin voisi. Toisaalta niin rakentaminen kuin rakennuskonevuokrauskin on jälkisyklinen toimiala, jossa lasku näkyy viimeisenä, samoin kuin alkava nousukin.

Tulevaa laskua rakennuskonevuokrauksessa lieventänee esimerkiksi Porvoon Nesteen jalostamon seisokin siirto pääosin ensi vuoden puolelle. Ylipäätään alueelliset erot ovat suuria ja vaikeudet näkyvät vähiten pääkaupunkiseudulla. Uudet työ- ja toimintatavat, etätyö ja etäjohtaminen on opittu hyvin, mikä loiventaa pudotusta, samoin se, että asentajat ja koneiden huoltajat ovat pysyneet terveinä.

Lyhyellä aikavälillä aloituksien määrä nousuun vaikuttaa rahoituksen saatavuus, pitkällä aikavälillä talouden yleinen kehitys. Eritoten kuluttajien luottamus omaan talouteen vaikuttaa toimialan lähitulevaisuuden näkymiin. Vuodenvaihteessa tilanne heikkenee, jos talouden ja yhteiskunnan pysähdys pitkittyy.

– Talvella 2021 tullaan näkemään tämän hetken todelliset vaikutukset, Eskola arvioi.

Lue lisää Foreconin koostamasta rakennuskonejaoston markkina- ja suhdannekatsauksen tiedotteesta täältä.

Lisätietoja:
Juha Ala-Hiiro
Johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto
040 197 3414
juha.ala-hiiro(at)tekninen.fi

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus