Image

Rakentamisen muovit -verkkokoulutus opastaa muovien vastuulliseen käyttöön

Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalan koko toimitusketjun käyttöön.

Verkkokoulutuksen tavoitteena on edistää tietoutta muovien keräyksestä ja kierrätyksestä sekä edistää kierrätettyjen muovituotteiden saamista laajempaan käyttöön rakentamisessa ja rakentamisen toimitusketjussa.

Verkkokoulutus on kaikille avoin ja sopii muun muassa rakennushankkeiden ja -urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle ja kaupan alalle sekä työmaiden työnjohdolle. Koulutuskokonaisuus liittyy vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) toimeenpanoon. Tavoitteena on ensisijaisesti lisätä kalvomuovien erilliskeräystä ja uudelleenkäyttöä sekä kierrätystä. Rakentamisen muovit green deal -sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2020.

Kalvomuoveihin liittyvää osaamista parannettava

Rakennustyömaiden käytännön toimet ratkaisevat pitkälti kerätyn materiaalin arvon säilymisen seuraavia vaiheita varten. Mitä tasalaatuisempaa ja puhtaampaa kerätty kalvomuovi on, sitä paremmin sitä voidaan käyttää uusien muovituotteiden valmistuksessa. Kaikilla työmailla ei vielä erilliskerätä muovijakeita. Muoveihin liittyvä osaaminen on varsin kirjavaa, vaikka se on paikoitellen jo hyvinkin hallussa.

‒ Koulutus kehittää muovien tuntemusta ja niihin liittyvää osaamista. Tarkoituksena on myös motivoida toimijoita koko rakentamisen arvoketjussa. Eri muovilajien tuntemus on keskeistä kierrätyksen onnistumiseksi, kertoo asiantuntija Nina Teirasvuo Motivasta.

Koulutuskokonaisuus koostuu kaikille yhteisistä ja kohderyhmäkohtaisista moduuleista:

  • Moduuli 1: Miksi rakentamisen muoveja pitää kerätä ja kierrättää?
  • Moduuli 2: Muovien tunnistaminen ja nimikkeistö
  • Moduuli 3: Julkiset hankinnat muovien vastuullisen käytön ja kiertotalouden edistäjänä
  • Moduuli 4: Muovit rakennustuoteteollisuudessa
  • Moduuli 5: Muovit kaupan toimijoilla
  • Moduuli 6: Muovit rakennuskonevuokraamossa
  • Moduuli 7: Muovit rakennustyömaalla

    Maksuton ja lyhytkestoiseen opiskeluun muokattu aineisto sopii mainiosti sekä itseopiskeluun että opetusmateriaaliksi

    Koulutuskokonaisuus löytyy verkko-osoitteesta: https://motiva-verkkokurssit.fi/

    Lisätietoja:

    Juha Ala-Hiiro
    johtava asiantuntija
    Teknisen Kaupan Liitto
    juha.ala-hiiro@tekninen.fi
    p. 0401973414

    Uutiset

    Työkoneiden vuokramarkkina supistuu kuluvana vuonna prosenti...

    Rakentamisen määrän supistuminen jatkuu tämän vuoden alkupuoliskolla voimakkaana ja vetää vuokrakonemarkkinat miinukselle myös tänä vuonna. Käännettä ...

    Uutiset

    Mahdollisuuksien kauppa -kampanja esittelee nuorille monipuo...

    Helmi-maaliskuussa somekanavissa näkyvä Mahdollisuuksien kauppa -kampanja kannustaa tutustumaan kaupan toimialan monipuolisiin mahdollisuuksiin. Kampa...

    Uutiset

    Moottoripyörien ensirekisteröinneissä laskua 6,9 % – taloude...

    Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kä...