Talvirengaspakon sitominen keliin heikentäisi liikenneturvallisuutta

Julkaistu 8.4.2016 |

Tieliikennelain kokonaisuudistuksen valmistelussa lähdetään talvirenkaiden osalta siitä, että kalenteriin sidotturengas pakko poistuisi ja talvirenkaita olisi käytettävä kelin niin vaatiessa.

Autonrengasliiton sekä Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen Rengasvalmistajat ry:n (Bridgestone Finland Oy, Continental Rengas Oy, Goodyear Dunlop Tires Finland Oy, Michelin Nordic Ab) sekä Nokian Renkaiden mukaan liikenneturvallisuus vaarantuisi pahasti, jos ehdotus menisi läpi.

– Kuluttajan on mahdotonta arvioida, millainen keli minäkin päivänä on siellä, missä hän liikkuu. Näin olleen voidaan joutua tilanteisiin, että auton voi joutua jättämään kauaksikin kotoa, jos alla sattuvat olemaan kesärenkaat ja keli yllättäen huononee, Autonrengasliitto ry:n puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Rengasvalmistajat ry:n puheenjohtaja Tommi Helikari on samoilla linjoilla.

– Eikä aina voi olettaa, että autoilija jättäisi lähtemättä liikkeelle kesärenkailla, vaikka keli on huono. Tällöin vaarantuu paitsi kyseisen autoilijan myös muiden tiellä liikkujien turvallisuus, hän huomauttaa.

Nuora ja Helikari uskovat ehdotuksen toteutuessaan lisäävän onnettomuuksia. Jos syynä oli liukkaan kelin ja kesärenkaiden yhdistelmä, kuka määrittelee jälkikäteen, olisiko keli vaatinut talvirenkaiden käyttämistä?

– Poliisiko tekee ratkaisun, oliko onnettomuushetkellä liukasta vai ei? Ja pystyykö asiaa aukottomasti määrittelemäänkään?, Helikari kysyy.

Keli vaihtelee Suomessa paljon, ja on tilanteita, joissa autoilija voi turhautua nastarenkailla ajamiseen.

– Mutta se lienee pienempi paha kuin onnettomuuksien lisääntyminen, Jarmo Nuora sanoo.

– Toisaalta markkinoilla on kaikkiin käyttötarkoituksiin erilaisia talvirenkaita, Helikari lisää.

Koko rengastoimialan mielestä selkeästi kalenteriin sidottu talvirenkaiden käyttöpakko varmistaa liikenneturvallisuuden Suomessa.

– Nykyistä hyvää lainsäädäntöä ei pidä mennä muuttamaan. Ministeriön ehdotus käyttöajan laajentamisesta sen sijaan on hyvä, Rengasvalmistajat ry:n asiamies Hannu Kyyhkynen sanoo.

Allekirjoittajat:
Jarmo Nuora
Autonrengasliiton hallituksen puheenjohtaja
jarmo.nuora@rengasnuora.fi
Puh. 040 557 5690

Tommi Helikari
Rengasvalmistajat ry:n puheenjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys
tommi.helikari@bridgestone.eu
Puh. 040 902 2995

Jarmo Sunnari
Johtaja, standardit, regulaatio ja sertifiointi
Nokian Renkaat Oyj
jarmo.sunnari@nokiantyres.com
Puh. 010 401 7975

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus