Image

Talvirenkaiden vaihtoaika lähestyy – olethan tietoinen uusista talvirengasmääräyksistä

Talvirenkaat vaihdetaan alle nyt ensimmäisen kerran uuden tieliikennelain mukaan. Käytännössä tieliikennelain muutos tarjoaa autoilijalle mahdollisuuden käyttää nastarenkaita tai pohjoismaisia kitkarenkaita pidemmän ajan. Tänä talvena ja jatkossa autossa on käytettävä talvirenkaita 1.11. – 31.3 välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa.

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 alkaen ja sen myötä muuttuivat myös talvirenkaisiin liittyvät määräykset. Aiemmin talvirengaspakko on kestänyt joulukuun alusta helmikuuhun. Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuusta-maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on aina käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

– Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja Jari Lindeman Goodyear Finland Oy:stä.

Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat kannattaa aina valita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Tarkista renkaat hyvissä ajoin ennen talvikelejä

Ennen talvirenkaiden vaihtoa kannattaa tarkastaa renkaiden ikä, kulumisen tasaisuus, urien syvyys ja nastarenkaissa nastojen kunto. Nastasta katsotaan, että se nousee renkaasta riittävän ylös, on napakasti kiinni ja että lumi- ja jääpintaan pureutuva nastapiikki on erotettavissa. Jos käytät kitkarenkaita, varmista lisäksi, että ne ovat Pohjoismaiseen käyttöön sopivat.

–Renkaiden urasyvyyden voit tarkistaa silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineellä. Turvasuosituksen mukaisen 4 mm urasyvyyden voit varmistaa kahden euron kolikolla. Laita kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 mm leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista, sanoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen

On muistettava, että renkaiden keskimääräinen kokonaiskäyttöikä on kymmenisen vuotta riippumatta siitä, kuinka paljon renkailla on ajettu. Ajan lisäksi rengasta haurastuttavat tien suola ja muut kemikaalit, Kyyhkynen muistuttaa.

Välikeliin All Season -renkaat

Autoilijoille on tarjolla myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja all season -renkaita. Ne eivät kuitenkaan takaa riittävää pitoa Suomen talvessa, vaan turvalliseen ajoon vaaditaan pohjoismaiseen talveen sopivat renkaat.

– All season -renkaita voi halutessaan käyttää ”välikelin” renkaina ennen talvirengaskautta ja talvikauden jälkeen ennen kesärengaskautta. Silloin käytössä olisi vuoden aikana kolme rengaskertaa, Lindeman vinkkaa.

Lisätietoja:

Jari Lindeman

Rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja

Teknisen Kaupan Liitto

jari.lindeman(at)goodyear.fi

p. 040 137 4371

Hannu Kyyhkynen

Johtava asiantuntija

Teknisen Kaupan Liitto, rengasvalmistajien jaosto

hannu.kyyhkynen(at)tekninen.fi

p. 050 599 4942

Uutiset

Mahdollisuuksien kauppa -kampanja esittelee nuorille monipuo...

Helmi-maaliskuussa somekanavissa näkyvä Mahdollisuuksien kauppa -kampanja kannustaa tutustumaan kaupan toimialan monipuolisiin mahdollisuuksiin. Kampa...

Uutiset

Moottoripyörien ensirekisteröinneissä laskua 6,9 % – taloude...

Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kä...

Uutiset

Teknisen Kaupan loppuvuosi oli odotetun vaisu – myynnin enna...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kutistui yhdeksän prosenttia vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Koko vuoden aikana myynti jäi kuusi prosent...