Tarjoa nuorelle kesätöitä – se on vastuullinen tulevaisuuden teko

Julkaistu 22.1.2021 |

Tänä vuonna nuorten kesätyöt puhuttavat laajalti mediassa ja kahvipöydissä. Moni nuori jäi viime kesänä nuolemaan näppejään ja näpräämään puhelintaan huoneensa nurkkaan, kun korona-ahdinkoon joutuneet yritykset sulkivat ovensa kesätyöntekijöiltä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yrityskyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä putosi viime vuonna koronakriisin seurauksena 80 000 työpaikan tasolle, mikä vastaa finanssikriisin aikaista aallonpohjaa. Lumen takaa häämöttävänä tulevana keväänä EK uskoo määrän nousevan 90 000:een, mutta huippuvuosien lukumääristä tullaan edelleen jäämään kauaksi. Koronaa edeltävinä vuosina suomalaiset yritykset työllistivät jopa 120 000 nuorta.

Teknisen Kaupan Liitto osallistui loppuvuonna 2020 Talous ja nuoret TAT:n Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden Tulevaisuuslupaus -kampanjaan haastamalla jäsenyrityksensä mukaan tarjoamaan nuorille myönteisiä työelämäkokemuksia. Kampanja nosti esiin sen, että koronatilanteessa nuorten työelämäkokemusten saaminen on vaikeutunut TET-jaksojen ja kesätyömahdollisuuksien on peruuntuessa.

– Kesätyö on monelle nuorelle ainoa tilaisuus saada kokemusta ja tietoa työelämästä. Meidän vastuullamme on sitä heille tarjota, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto korostaa.

Toimialaa tunnetuksi kesätöiden kautta

– Teknisessä kaupassa koetaan, että nuorilla ei ole totuudenmukaista kuvaa siitä, mitä toimiala tekee, mikä sen merkitys on ja millaisia työtehtäviä se voi tarjota nuorille. Monesti on myös keskusteltu siitä, että alan mielikuvaa tulisi rakentaa jo ennen, kuin nuori siirtyy toisen asteen koulutukseen eli lukioon tai ammattikouluun, Uitto sanoo.

Kesätöiden tarjoaminen onkin erinomainen mahdollisuus tutustuttaa nuorta opiskelijaa tai koululaista toimialaan ja näyttää käytännössä, kuinka merkityksellistä työ yhteiskunnallemme on. Jokainen työntekijä on tärkeä.

– Kesätöiden tarjoaminen on myös osa yrityksen vastuullisuutta ja arvokas teko tulevaisuutta ajatellen.

Vain käytännönläheisten ja myönteisten työelämäkokemusten myötä nuori voi oppia työelämästä ja innostua siitä. Nyt on oikea aika tehdä tulevaisuusteko ja tarjota nuorelle kesätyötä.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

 

 

 

 

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus