Teknisen Kaupan markkinakatsaus 3Q 2019: Teollisuuden kysyntä kannattelee, odotukset heikentyvät

Julkaistu 14.11.2019 |

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi myös vuoden kolmannella neljänneksellä. Kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut yhteen prosenttiin vuoden alun viidestä prosentista.

Maailmantalouden epävarmuus alkaa näkyä myös teknisessä kaupassa. Myynti kasvoi vielä vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta trendi on ollut selvästi laskeva viime keväästä asti. Koko alkuvuoden myynti ylitti vuodentakaiset lukemat 2,5 prosentilla.

Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti kohosi kolmannella neljänneksellä 3,5 prosenttia edellistä vuotta suuremmaksi. Nousua mitattiin myös sekä rakentamisen tuotteissa ja palveluissa että kuluttajatuotteissa, joiden molempien myynti kipusi vajaat pari prosenttia vuodentakaista korkeammalle. Raaka-aineissa sen sijaan nähtiin selvästi heikkenevää kehitystä myynnin laskettua lähes kuusi prosenttia.

– Kun talouden tilanne ja näkymät heikkenevät vauhdilla, pitäisi alkaneissa työehtosopimusneuvotteluissa varmistaa se, ettemme vaaranna hyvin kehittynyttä kustannuskilpailukykyämme ja siten hyviä työllisyyslukuja. Teollisuusliitto on jo laajentanut teollisuuden ylityökieltoja. Tämä ei lupaa hyvää syksyn ja talven tes-neuvotteluille, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

– Paikoitellen teollisuuden ja rakentamisen investointipäätöksiä on jo alettu lykätä. Investointien vauhdittamiseksi käyttöönotettava kone- ja laiteinvestointien kaksinkertainen menojäännöspoisto on hyvä kannustin, mutta sen lisäksi tarvitaan malttia palkankorotuksissa, investointilupakäsittelyjen nopeuttamista ja työperäisen maahanmuuton helpottamista.

Myös liiton jäsenyritysten odotukset ovat heikentyneet niin myynnin kehityksen, tilausten ja tarjouspyyntöjen määrän kuin henkilöstönkin määrän suhteen.

– Kevään positiivisiin odotuksiin verrattuna muutos on dramaattinen. Loppuvuodesta näyttäisi tulevan myynnillisesti vähintäänkin haastava, Uitto toteaa.

 

Myynti toimialoittain

 

Suhdannebarometri

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Uitto

markku.uitto[at]tekninen.fi

0400 407 870

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus