Teknisen Kaupan markkinakatsaus 4Q 2018: Kolmas vahvan kasvun vuosi

Julkaistu 15.2.2019 |

Vuosi 2018 oli Teknisessä Kaupassa kolmas peräkkäinen voimakkaan kasvun vuosi. Odotukset kuluvasta vuodesta ovat maltillisen positiiviset.

Koko vuoden 2018 aikana jäsenyritysten myynti kohosi reilut kuusi prosenttia ja viimeiselläkin neljänneksellä yli viisi prosenttia edellisestä vuodesta. Nopeimmin kasvanut toimiala oli tuotteet ja palvelut teollisuudelle yli yhdeksän prosentin nousulla.

Raaka-aineiden myynti kohosi kuusi prosenttia vuodentakaisesta tasosta. Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa myynti parani reilulla neljällä prosentilla. Kuluttajatuotteissa myynti lisääntyi puolellatoista prosentilla.

– Toimintaympäristön kovasta turbulenssista huolimatta jäsenyritysten myynnin kehitykset jatkuivat viimeiselläkin vuosineljänneksellä vahvoina. Teknisen kaupan myynti saavutti vihdoin vuoden 2008 tason ja kymmenen vuoden kuopan voidaan todeta täyttyneen, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Odotukset kuluvasta vuodesta ovat maltillisen positiiviset, mutta kasvu ei varmasti tule olemaan yhtä vahvaa kuin edellisinä vuosina. Koko vuoden osalta teollisuuden investointitavaroiden kehitys oli erityisen ilahduttavaa.

– Samaan aikaan on toki muistettava, että parin hyvän investointivuoden jälkeenkin teollisuuden tuotantokapasiteetti on vielä selvästi alle vuoden 2008 tason. Tuoreessa VM:n virkamiespuheenvuorossa muistutetaan, että hyvinvoinnin kasvu perustuu tuottavuuden kasvuun, ja että tuottavuuskehitystä voidaan ensisijaisesti edistää huolehtimalla siitä, että Suomi on houkutteleva investointiympäristö, Uitto sanoo.

– Tällöin talouteen saadaan uutta tuottavampaa pääomakantaa ja ulkomaisia investointeja. Toivottavasti Suomen uusi hallitus kuuntelee virkamieskunnan perusteltuja näkemyksiä ja tekee yritysten investointeja ja uudistumista tukevaa politiikkaa.

 

Myynti toimialoittain

 

 

Suhdannebarometrin tulokset

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

Lisätietoja:

 

Markku Uitto

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja

markku.uitto(at)tekninen.fi

0400 407 870

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2017 oli 9,2 miljardia euroa.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus