Teknisen Kaupan markkinakatsaus Q2 2019: Kasvu tasaantuu, investoinneille odotetaan kannustimia

Julkaistu 17.9.2019 |

Teknisen kaupan myynti on jo pitkään ollut vahvassa nousussa, mutta nyt siinä kuitenkin näkyy jo hidastumisen merkkejä. Myöskään jäsenyritysten odotukset eivät näytä kovinkaan valoisilta.

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi toisella neljänneksellä kaksi prosenttia edellisestä vuodesta. Koko alkuvuoden aikana myynti kasvoi reilulla kolmella prosentilla.

Toisella neljänneksellä myynti kasvoi suhteellisesti eniten kuluttajatuotteissa, joiden myynti nousi 4,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tuotteista ja palveluista teollisuudelle tuli kasvua 3,7 prosenttia ja tuotteista ja palveluista rakentamiseen 2,2 prosenttia. Raaka-aineiden myynti sen sijaan painui 3,2 prosenttia miinukselle vuodentakaiseen verrattuna.

– Vaikka myynti olikin toisella neljänneksellä vielä pari prosenttia edellisvuotta parempaa, oli siinä nähtävissä selvää hidastumista. Muun muassa kauppasota, Brexit ja Italian sekä Saksan tilanteet varjostavat maailman taloutta, mikä alkaa heijastua myös jäsenyritystemme odotuksiin: myyntiodotukset painuivat miinukselle sekä lähitulevaisuuden että vuoden tähtäimellä. Näiden odotusten valossa myynnin kehitys näyttäisi pysähtyvän loppuvuonna. Uskon kuitenkin, että alan myynti pysyy pienessä kasvussa ainakin kuluvan vuoden, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Myynnin lisäksi jäsenyritykset arvioivat myös tarjouspyyntöjen ja tilausten vähenevän. Henkilöstömäärää koskevat odotukset sen sijaan pysyivät lähes ennallaan. Vaikka lukemat näyttävät negatiivisilta, liiton jäsenyritysten johtajat ovat olleet keskusteluissa selvästi optimistisempia.

– Riskit Rinteen hallituksen työllisyystavoitteiden toteutumiselle kasvavat koko ajan. Toivottavaa onkin, että kansliapäällikkö Hetemäen selvitys investointeja vauhdittavista toimista toisi yrityksille kannustimia investoida jo ensi vuonna, Uitto sanoo.

 

Myynti toimialoittain

Suhdannebarometrin tulokset

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

 

Lisätietoja:

 

Toimitusjohtaja Markku Uitto

Teknisen Kaupan Liitto

0400 407 870

markku.uitto(at)tekninen.fi

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus