Teknisen Kaupan markkinakatsaus Q4 2019: Maailmantalouden hidastuminen osui lopulta tekniseen kauppaankin

Julkaistu 19.2.2020 |

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden 2019 aikana 1,7 prosenttia. Kovien kasvuvuosien jälkeen etenkin Euroopan talouden hidastuminen alkoi näkyä myös teknisessä kaupassa. Kuluvasta vuodesta ennakoidaan odotuksia parempaa.

Vuoden 2019 edetessä teknisen kaupan myynnin kasvutahti hidastui, ja viimeisen neljänneksen aikana myynti kääntyi puolen prosentin laskuun.

Raaka-aineiden myynti putosi neljännen neljänneksen aikana 12 prosenttia, ja koko vuodenkin myynti jäi viisi prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi. Teollisuuden tuotteissa kasvu jatkui läpi vuoden. Koko vuoden aikana toimiala kasvoi neljä ja viimeiselläkin neljänneksellä kaksi prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa viimeinen neljännes oli hieman edellistä vuotta heikompi, mutta koko vuoden aikana myynti nousi vajaat pari prosenttia. Kuluttajatuotteissa myynti kasvoi viimeisellä neljänneksellä reilut neljä prosenttia ja koko vuoden aikana kolme prosenttia.

– Maailmantalouden ja etenkin Euroopan talouden hidastuminen tuli Suomeen viiveellä, mutta näkyi lopulta loppuvuonna meilläkin. Odotusten mukaisesti teknisen kaupan myynti valahti miinukselle viimeisellä neljänneksellä. Edellinen negatiivisen kasvun neljännesvuosi rekisteröitiin teknisessä kaupassa kuusi vuotta sitten, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

– Rakentaminen on hidastunut ja teollisuudessakin odotellaan näkymien, kuten kauppasodan ja Saksan markkinoiden, selkiytymistä. Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirusepidemia tekee ainakin hetkellisen kuopan maailmantalouteen. Epävarmuudessa investointien käynnistämistä lykätään. Kotimaisena ongelmana talven työehtosopimusneuvottelut saattavat heikentää Suomen kilpailukykyä, luotettavuusmielikuvaa ja johtaa investointien suuntautumiseen kilpailijamaihin.

Teknisen kaupan alkuvuodesta odotetaan haastavaa, mutta sekä maailmalta että Suomesta kantautuu myös positiivisia signaaleja. OP:n tuoreen suuryritystutkimuksen perusteella kasvua odotetaan investoinneissa tuotantokapasiteettiin tai -tiloihin. Vuodelle 2020 odotettu kasvu on 6,6 prosenttia.

– Kolmannes tutkimuksen vastaajista odottaa myös tuotannon kasvavan Suomessa vuonna 2020 ja vain neljä prosenttia arvioi sen vähentyvän. Tämä antaa rohkeutta toivoa, että kuluva vuosi tuleekin olemaan odotuksia parempi teknisessä kaupassa, Uitto sanoo.

Vuodenvaihteessa tehdyn kyselyn mukaan Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten odotukset olivat poikkeuksellisen heikot. Yritykset odottavat voittopuolisesti tilanteen kehittyvän heikompaan suuntaan niin seuraavien kuukausien kuin seuraavan vuodenkin aikana. Seuraavan kolmen kuukauden aikana myynnin laskua odotti tammikuussa jopa 57 prosenttia yrityksistä, kun osuus joulukuussa oli 36 prosenttia.

Seuraavan 12 kuukauden aikana myynnin laskua odotti 53 prosenttia yrityksistä, mikä oli lähes saman verran kuin joulukuussa. Kasvua vuoden alussa odotti 27 prosenttia yrityksistä, kun osuus joulukuussa oli 22 prosenttia. Arviot henkilöstömäärän kehityksestä olivat nekin lähes ennallaan. Määrän arvioi supistuvan kolmannes yrityksistä, kun kasvua ennakoi 21 prosenttia yrityksistä.

 

Myynti toimialoittain

 

Suhdannebarometri

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Uitto

Teknisen Kaupan Liitto

0400 407 870

markku.uitto(at)tekninen.fi

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus