Teknisen Kaupan myynti 4Q 2019: Kasvu tyrehtyi loppuvuonna – Ennakkotieto 27.1.2020

Julkaistu 27.1.2020 |

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kääntyi puolen prosentin laskuun vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä. Koko vuonna myynti kasvoi 1,7 prosenttia.

Viimeiselläkin neljänneksellä kasvussa jatkoivat teollisuuden tuotteet ja palvelut parin prosentin ja kuluttajatuotteet lähes neljän prosentin nousullaan. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti jäi nyt vajaan prosentin vuodentakaista pienemmäksi. Raaka-aineiden myynti putosi lähes 12 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Raaka-ainekaupan merkittävää laskua selittää osittain hintojen laskeminen loppuvuonna.

– Talouden hidastuminen tuli viiveellä, mutta on nyt tosiasia Suomessakin. Odotusten mukaisesti teknisen kaupan myynti valahti miinukselle viimeisellä neljänneksellä. Edellinen negatiivisen kasvun neljännesvuosi rekisteröitiin teknisessä kaupassa kuusi vuotta sitten. Rakentaminen on hidastunut ja teollisuudessakin odotellaan näkymien, kuten kauppasodan ja Saksan markkinoiden selkiytymistä. Epävarmuudessa investointien käynnistämistä lykätään. Talven hankalat työehtosopimusneuvottelut saattavat pahimmillaan heikentää Suomen kilpailukykyä ja johtaa investointien suuntautumiseen kilpailijamaihin, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

– Alkuvuosi tullee olemaan odotusten perusteella haastava teknisessä kaupassa. Positiivisiakin signaaleita onneksi kuuluu niin maailmalta kuin Suomestakin. OP:n tuoreen suuryritystutkimuksen perusteella kasvua odotetaan investoinneissa tuotantokapasiteettiin tai -tiloihin. Vuodelle 2020 odotettu kasvu on 6,6 %. Tämä antaa rohkeutta toivoa, että kuluva vuosi tuleekin olemaan odotuksia parempi teknisessä kaupassa.

 

Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin 70 prosenttia koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme helmikuussa.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

 

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus