Teräskauppa hidastuu – ”takaisin normaalille tasolle”

Julkaistu 5.11.2019 |

Teräs- ja metallikaupan myyntiluvut ovat useita vuosia kehittyneet myönteisesti, mutta nyt kauppa on selkeästi hiipumassa. Kuluvan vuoden kolmannen kvartaalin myynti oli 4,1 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Koko alkuvuoden myynti puolestaan oli 1,8 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Tonneissa luvut olivat hieman enemmän miinuksella. Kysyntä on ollut nihkeää sekä rakentamisen että teollisuuden puolella jo kahden vuosineljänneksen ajan. Kauppasota, teräksen tuontikiintiöt ja ylitarjonta etenkin Kaukoidässä tuovat lisää epävarmuutta teräksen kysyntään ja tarjontaan.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston puheenjohtaja, toimitusjohtaja Pekka Oja Tibnor Oy:stä toteaa, että markkinat ovat selvästi hidastumassa.

– Usean hyvän vuoden jälkeen tilanne on nyt ehkä normalisoitumassa. Mutta meidän näkökulmastamme taso on tietysti sitä terveempi, mitä korkeampi se on, Oja sanoo.

Toimitusjohtaja Lasse Levola BE Groupista muistuttaa, että teräs- ja metallikaupan tilanteeseen vaikuttavat monet asiat.

– Rakentamiseen puolella ollaan nyt huippuvuosien jälkeen palaamassa takaisin normaalille tasolle. Laitetilauksiin puolestaan vaikuttaa globaali epävarmuus. Isojen laitevalmistajien mukaan tilausten saaminen on heikentynyt.

Kaupan hidastumisesta huolimatta alalla ei pelätä romahdusta tai kriisejä.

– Ensi vuodelta voidaan odottaa vielä lievää laskua, mutta kysynnän huipun taittuminen on tullut jo tänä vuonna. Epävarmuutta on ilmassa, mutta katsotaan nyt, miten vuosi lähtee käyntiin: tuleeko investointeja ja miten paljon rakentamiseen panostetaan, Oja sanoo.

 

Lisätietoja:

Markku Uitto

Teräspalvelujaoston asiamies

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja

markku.uitto(at)tekninen.fi

0400 407 870

 

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaostoon kuuluvat Alumeco Finland Oy, BE Group Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Elme Metall Finland Oy, Feon Oy, Oy Flinkenberg Ab, Oy Kontino Ab, Outokumpu PSC Finland Oy, Ovako Metals Oy, Polarputki Oy, Stén & Co Oy Ab ja Tibnor Oy.

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus