Teräskauppa jatkaa myötätuulessa

Julkaistu 12.12.2017 |

Teräksen ja metallien kauppa kääntyi viime vuonna monen heikomman vuoden jälkeen nousuun. Etenkin rakentaminen veti teräskaupan lukuja ylöspäin.  Kehitys on jatkunut vakaana koko kuluvan vuoden, ja myös kolmannella vuosineljänneksellä kauppa jatkui vahvassa etukenossa. Arvossa myynti kehittyi lähes 15 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vuoden alusta kehitys oli lähes samansuuruista. Kysyntä on selvästi parantunut etenkin konepajateollisuudessa.

Teräksen hinnat ovat Euroopassa kuten Suomessakin vahvistuneet muun muassa elpyneen kysynnän vuoksi ja rangaistustullien pienentäessä EU:n ulkopuolelta tulevaa tarjontaa. Kiinassa on muun muassa ympäristösyistä jouduttu vähentämään grafiittielektrodien tuotantoa, mikä nostaa Euroopassa elektrodien ja sitä kautta seostettujen terästen hintaa. Useiden terästuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet merkittävästi. Kysynnän odotetaan jatkuvan vahvana myös loppuvuonna.

– Laajalla rintamalla vahvistunut kysyntä on erityisesti ilahduttanut kuluvana vuonna. Kiina hallitsee grafiittielektrodien maailmanmarkkinoita noin 60 prosentin osuudella ja määrää tällä hetkellä markkinahinnan.  Terästehtaat ovatkin alkaneet lisätä tuotteisiinsa grafiittielektrodilisää, mikä osaltaan on nostanut terästuotteiden hintatasoa, Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston puheenjohtaja, Stén & Co Oy Ab:n toimitusjohtaja Jaakko Stén sanoo.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset edustavat teräksen ja metallien maahantuojia ja myyjiä. Ne käsittelevät ja toimittavat terästä monen muotoisena asiakkailleen. Teräksen merkittävimmät käyttäjät ovat konepaja- ja rakennusteollisuus.

Teräsala on energiaintensiivinen, ja myös kauppa tekee työtä vähentääkseen teräksen käsittelyn ilmastovaikutuksia. Esimerkiksi teräspalvelujaoston jäsenyritys Oy Flinkenberg Ab asennutti Valkeakosken teräspalvelukeskukseen katolle viime kesänä 600 aurinkopaneelin voimalan, joka tuottaa parhaimmillaan 150 kW sähköä. Aurinkovoimala kattaa merkittävän osan teräspalvelukeskuksen sähköntarpeesta kuitenkin siten, ettei ylijäämäsähköä esimerkiksi kesäviikonloppuisin tule liikaa. Jos voimalan tuotanto on korkeampi kuin kiinteistön kulutus, ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon.

Terveellinen ja turvallinen työympäristö sekä työhyvinvointi ovat lähtökohta hyvälle tuottavuudelle ja toiminnan laadulle. Työturvallisuuden mittaaminen on edellytys onnistuneelle työturvallisuuden johtamiselle, sillä vain mitattavaa toimintaa voidaan johtaa.  Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset ovat käynnistäneet alan tapaturmataajuuden mittaamisen (LTIF) osana vastuullista liiketoimintaa. Alan tapaturmataajuus edellisen 12 kuukauden jaksolta oli syyskuun lopussa 4,5.

 

Lisätietoja:

Markku Uitto
Teräspalvelujaoston asiamies
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
markku.uitto@tekninen.fi
puh. 0400 407 870

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen myynti vuonna 2016 oli 8,8 miljardia euroa. tekninen.fi

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaostoon kuuluvat Alumeco Finland Oy, BE Group Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Elme Metall Finland Oy, Feon Oy, Oy Flinkenberg Ab, Oy Kontino Ab, Outokumpu PSC Finland Oy, Ovako Metals Oy, Polarputki Oy, Stén & Co Oy Ab ja Tibnor Oy.

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus