Teräskauppa miinuksella – koronasta selvitty odotuksia paremmin

Julkaistu 16.12.2020 |

Koronan vaikutukset terästen ja metallien kauppaan ovat jääneet keväällä pelättyä pienemmiksi. Keväällä kysyntä jopa hieman kasvoi pandemian aiheuttaman varastojen täydentämisen seurauksena. Toinen vuosineljännes oli vaikea, ja myynti laskikin selvästi edellisvuodesta. Vaikka myynti supistui edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä arviolta reilut 13 prosenttia, oli miinus selvästi pienempi kuin toisella kvartaalilla. Tonneissa vähennystä oli Q2:lla vajaa 6 prosenttia. Valssatut tuotteet olivat jopa hivenen viimevuotista edellä, pitkissä tuotteissa oli pieni miinus ja betoniteräs laski kaksinumeroisilla luvuilla rakentamisen isompien hankkeiden aloitusten vähenemisen mukana.

Koronapandemian aiheuttaman kysyntähäiriön johdosta eurooppalaiset terästehtaat ovat pienentäneet tänä vuonna selvästi tuotantoaan. Eurooppalaisen teollisuuden tuotantoketjujen varastotasoja onkin ajettu keväästä lähtien alas. Kun kysyntä on alkanut Euroopassa elpyä kevään ja kesän lockdowneista, on syksyinen varastotasojen nostaminen johtanut ainakin tilapäisesti etenkin kuumavalssattujen teräslaatujen toimitusvaikeuksiin. Loppusyksystä eurooppalaisen teräksen toimitusajat ovat paikoitellen venyneet merkittävästi. Kun samaan aikaan tuonti Aasiasta on ollut sangen alhaalla, ovat teräksen hinnat Euroopassa olleet voimakkaassa nousussa. Se, kuinka pitkään ensi vuoteen tilanne kestää, on mahdotonta arvioida.

Odotukset ensi vuoden osalta ovat teräspalveluyrityksissä varovaisen myönteiset. Vaikka rakentamisen indikaattorit ennustavat kysynnän laskua, niin rakentamisen määrä pysynee Suomessa kuitenkin hyvällä tasolla. Teollisuuden tilanne näyttää selvästi valoisammalta kuin kesällä pelättiin. Teollisuuden patoutuneiden investointien odotetaan lähtevän liikkeelle koronarokotteen lieventäessä epävarmuutta. EU:n massiivinen elpymispaketti tuonee niin ikään lisävauhtia kulutuksen ja sitä kautta teollisuuden nousuun.

”Tulevan vuoden alun näkymät kotimaan valmistavassa teollisuudessa näyttävät varsin lupaavilta. Toivottavasti myös päättyvän vuoden aikana eteenpäin siirretyt rakennushankkeet lähtevät liikkeelle alkuvuodesta. ” sanoo Teräspalvelujaoston puheenjohtaja, Tibnor Oy:n toimitusjohtaja Pekka Oja.

Lisätietoja:

Markku Uitto
Teräspalvelujaoston asiamies
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
markku.uitto(at)tekninen.fi
0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja alan myynti vuonna 2019 oli 10,3 miljardia euroa.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaostoon kuuluvat Alumeco Finland Oy, BE Group Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Elme Metall Finland Oy, Feon Oy, Oy Flinkenberg Ab, Oy Kontino Ab, Outokumpu PSC Finland Oy, Ovako Metals Oy, Polarputki Oy, Rautakontkanen Oy, Stén & Co Oy Ab ja Tibnor Oy.

 

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus