Tuoteväärennökset ja epämääräiset verkkokaupat lisääntyneet teollisuudessa

Julkaistu 20.11.2018 |

Tuoteväärennökset ja laadultaan epämääräiset tuotteet yhdistetään helposti kuluttajakauppaan. Ne ovat kuitenkin iso ongelma myös teollisuudessa.

Verkkokaupoista, kolmansista maista, huutokaupoista ja erilaisilta ”agenteilta” ostaminen on lisääntynyt myös yritysmaailmassa. Samoin kuin kuluttajiakin, myös hankintoja tekeviä yrittäjiä houkuttelevat matalammat hinnat ja edulliset tarjoukset.

– Etenkin pienemmissä yrityksissä yrittäjät saattavat tehdä ostoksia erilaisissa verkkokaupoissa matalimpien hintojen houkuttamina. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä tuotteiden laatu ei välttämättä ole riittävän hyvä tai tuotteet ovat väärennöksiä, varoittaa johtaja Heikki Ojanperä Teknisen Kaupan Liitosta.

Verkkokaupoista, huutokaupoista ja kolmansista maista saatetaan ostaa esimerkiksi koneita, laitteita, työkaluja, henkilösuojaimia, varaosia, laakereita, sähkökomponentteja tai kemikaaleja. Ajattelemattomasta ostoksesta saattaa tulla monenlaisia vakavia seurauksia.

Koneiden, laitteiden ja työkalujen pitää täyttää EU:n asettamat vaatimukset esimerkiksi melun, tärinän tai päästöjen suhteen. Jos ne eivät täytä, vaatimusten vastainen laite asetetaan käyttö-, luovutus- ja markkinointikieltoon. Viranomaiset – muun muassa AVI-työsuojelupiirit, Tukes, Trafi ja Evira – tekevät joka vuosi sadoittain tarkastuksia.

Laadultaan epämääräiset tai väärennetyt kemikaalit ja varaosat saattavat aiheuttaa myös aineellisia vahinkoja, sillä pahimmillaan ne hajottavat laitteen tai koneen, jossa niitä käytetään. Jos laite rikkoontuu väärien laakerien, sähkökomponenttien, leikkausterien tai kemikaalien vuoksi, laitetakuu ei ole enää voimassa.

– Vaakalaudalla voi olla myös työntekijöiden turvallisuus. Jos koneella tai laitteella sattuu työtapaturma, tutkitaan työsuojelurikoksen mahdollisuus ja oikeuskäytäntö on tyly. Sanktiona voi olla jopa vankeus – ja rikostuomio kohdistetaan henkilöön eikä yritykseen.

Hankinnat kannattaa tehdä luotettavien kanavien kautta. Poikkeuksellinen edullinen hinta on usein merkki siitä, että kaikki ei ole kohdillaan. Tuoteväärennöksen voi tunnistaa myös tavaramerkin esitystavasta tai kirjoitusvirheistä. Laitemerkintöjen väärentäminen on yleistä ja kriminalisoitu, mutta se ei silti poista esimerkiksi työnantajan vastuita.

– Edullisen hinnan pitäisi painaa vaakakupissa aika vähän, kun ottaa huomioon, millaisia seurauksia ajattelemattomilla ostoksilla voi olla, Ojanperä painottaa.

 

Lisätietoja:

Johtaja Heikki Ojanperä

0500 506 691

heikki.ojanpera(at)tekninen.fi

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus