Image

Uusia osaajia tarvitaan teknisen kaupan toimialalle

Nykyiset teknisen kaupan ammattilaiset eläköityvät ja yrityksissä on pulaa uudesta työvoimasta. Nyt kaivataan erityisesti ammatillisen perustutkinnon suorittaneita – myynnin ja markkinoinnin osaaminen teknisen ammattitaidon lisänä on erityisen haluttua.

Teknisen Kaupan Liitto toteutti jäsenyrityksilleen osaamistarvekartoituksen, jossa teknisen kaupan toimialan yritykset vastasivat osaamisen kehittämiseen ja rekrytointiin liittyviin kysymyksiin.

– Tänä vuonna tuloksissa tuli selkeästi esiin koko yhteiskuntaamme vaivaava osaajapula. Monet yritykset ovat tilanteessa, jossa nykyiset ammattilaiset eläköityvät, ja on aika löytää uutta voimaa yritykseen. Moni on huolissaan myös siitä, miten hiljainen tieto saadaan siirtymään uudelle polvelle, kiteyttää Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen, joka vastaa liitossa osaamisen kehittämisestä.

Kyselyn tulokset osoittavat, että yritysten rekrytoinnin ”ykköskohteita” ovat teknisten alojen asiantuntijat, asentajat ja huoltohenkilöt, jotka taitavat myös myynnin ja markkinoinnin sekä asiakaspalvelun. Myös AMK-insinöörit vastaavalla taustalla kiinnostavat.

– Nyt ammatillisen perustutkinnon suorittaneet ovat ensi kerran kyselyn historiassa jopa halutumpia kuin AMK-insinöörit. Vastausten mukaan mukaan tällaisia henkilöitä on kuitenkin vaikea löytää.

Yritykset haluavat tarjota työssä oppimisen mahdollisuuksia

Osaamistarvekartoituksen tulokset kertovat, että yritysten valmiudet tarjota opiskelijoille harjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksia ovat kehittyneet. Yrityksissä ymmärretään, että työssäoppiminen on erinomainen kanava sopivien osaajien löytämiseen ja rekrytointiin.

– On hyvä muistaa, että kukaan meistä ei ole ollut täydellinen ammattilainen tutkinnon valmiiksi saatuamme. Olemme kaikki saaneet oppia ja opetella ensimmäisissä työtehtävissämme työelämää, sen yksityiskohtia ja parhaita käytänteitä. Menestyvissä yrityksissä perehdytys tehdään systemaattisesti ja johdetusti, Leskinen sanoo.

Esimiestyötä ja myyntiä halutaan kehittää

Aikaisempiin kyselyihin verrattuna nyt on näkyvissä, että yritykset tulevat panostamaan enemmän myös lähiesimiesosaamisen kehittämiseen. Laadukkaalla esimiestyöllä on yritykselle vain positiivisia vaikutuksia. Myös ratkaisukeskeisen myynnin osaamisen kehittäminen koetaan tärkeäksi.

Osaamistarvekysely lähetetään jäsenille joka toinen vuosi. Nyt vastauksia tuli enemmän kuin koskaan.

– Aktiivinen vastaajamäärä kertoo alan yritysten kollektiivisesta huolesta – osaajapula uhkaa kaikkia, Leskinen toteaa.

Teknisen Kaupan Liitto kehittää oppilaitosyhteistyötä

Oppilaitosyhteistyön kautta liitto pyrkii tuomaan esille alan vetovoimatekijöitä ja sen merkityksellistä roolia esimerkiksi ilmastotyössä, teollisuuden energiatehokkuuden kehittämisessä sekä kiertotalouden ja kestävän kehityksen ratkaisuissa.

– Kehitämme vaikutusmahdollisuuksiamme nyt erityisesti ammatillisten oppilaitosten suuntaan, jotta valmistuvilla uusilla osaajilla olisi entistä paremmat valmiudet työssäoppimiseen. Tämä työ jatkuu, Leskinen lupaa.

Lisätietoja:
Lauri Leskinen
johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto
lauri.leskinen@tekninen.fi
p. 044 091 1067

Uutiset

Työkoneiden vuokramarkkina supistuu kuluvana vuonna prosenti...

Rakentamisen määrän supistuminen jatkuu tämän vuoden alkupuoliskolla voimakkaana ja vetää vuokrakonemarkkinat miinukselle myös tänä vuonna. Käännettä ...

Uutiset

Mahdollisuuksien kauppa -kampanja esittelee nuorille monipuo...

Helmi-maaliskuussa somekanavissa näkyvä Mahdollisuuksien kauppa -kampanja kannustaa tutustumaan kaupan toimialan monipuolisiin mahdollisuuksiin. Kampa...

Uutiset

Moottoripyörien ensirekisteröinneissä laskua 6,9 % – taloude...

Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kä...