Valtiovallan on turvattava työskentelyn jatkuminen teknisen kaupan alalla

Julkaistu 18.3.2020 |

Koronavirusepidemia uhkaa paitsi ihmisten terveyttä, myös talouden perustuksia Suomessa ja Euroopassa. Suomen hallitus on todennut maassa vallitsevan poikkeusolot ja rajoittanut kansalaisten liikkumista merkittävästi. Huomio on kuitenkin kohdistunut lähes yksinomaan julkisen sektorin toimintaan.

Teknisen kaupan sektorilla eli muun muassa rakentamista ja teollisuutta palvelevassa raaka-aine-, komponentti- ja konekaupassa tilanne on muuttunut nopeasti kriittiseksi, vaikka vielä maaliskuun alussa kauppa kävi edelleen tyydyttävästi ja tilauskannat olivat hyvällä tasolla.

– Viime päivinä hermostuneisuus on näkynyt hamstrauksena rakennus- ja talotekniikan tuotteissa sekä teollisuuden kemikaalikaupassa. Päähankkijat edellyttävät, että alihankkijat ajavat varastotasoja ylös. Etätyöhön on siirrytty niihin kykenevissä toiminnoissa, mutta tuotannossa, korjauksissa, vuokraamoissa ja monissa muissa toimipaikoissa tämä ei ole mahdollista, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Logistiikan ja rahaliikenteen seisahtuminen kaataisi lukuisia yrityksiä

Suuri uhka taloudelle on se, että logistiset ketjut ovat hidastuneet, mikä haittaa komponenttien saantia ulkomailta ja siten teollista tuotantoa ja vientikauppaa. Näitä tarvikkeita tarvitsevat kaikki rakentamisen ja teollisuuden yritykset.

Teknisen kaupan infra varmistaa muun muassa vedenjakelun ja sähkönjakelun jatkumisen, joten kyse on myös yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisistä toiminnoista.

Monet EU-maat tekevät rajatarkastuksia, joten tarvikkeita kuljettavat rekat seisovat sisärajoilla, ja muun muassa pidentyneet ajoajat ja kuljettajien rajanylitysvaikeudet johtavat kuljettajapulaan. Lentorahdissa kapasiteetin pienentyminen on nostanut hintoja muutamassa päivässä huomattavasti. Merirahdin jatkuvuutta haittaa muun muassa konttipula. Maksukyky heikkenee nopeasti aloilla, joilla sopimukset sisältävät pitkiä maksuaikoja.

Nämä tekijät yhdessä uhkaavat seisahduttaa liiketoiminnan useilla toimialoilla ja kaataa lukuisia yrityksiä töiden pysähtyessä ja rahaliikenteen hyytyessä.

Teknisen Kaupan Liitto esittää seuraavia nopeita korjaustoimia:

 • Tavaralogistiikan sujuvuuteen erityishuomio EU:ssa
 • Lomautusilmoitusajan lyhentäminen
 • Tuotantotyöntekijöiden alakouluikäiset lapset tulee päästä kouluun, jotta heidän vanhempansa voivat pysyä tärkeissä työtehtävissään
 • Rakentamisen ja tuotannon ulkomaisen työvoiman pysymistä maassa on tuettava
 • Rahoituksen riittävyys on varmistettava
  • Työnantajamaksujen ja arvonlisäveron tilapäinen alentaminen ja maksamisen viivästäminen
  • Instrumentteja yritysten oman pääoman vahvistamiseksi

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liitto
0400 407870
markku.uitto(at)tekninen.fi

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden, kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2019 oli 10,3 miljardia euroa.

 • Koulutuskalenteri
 • Hallitusohjelmatavoitteet
 • Markkinakatsaus