Maailman kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forum 2021 järjestettiin syyskuussa Kanadassa – Suomi lähetti tapahtumaan videon, jossa kertoi rakentamisen kalvomuovien kiertotalouden ratkaisuista

Julkaistu 22.9.2021 |

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF on vuotuinen tapahtuma, joka tuo yhteen liike-elämän johtajia, päättäjiä ja asiantuntijoita keskustelemaan tämän hetken parhaista kiertotalousratkaisuista. Tänä vuonna tapahtuman isännöivät Kanada ja Sitra.

WCEF 2021 rakentui aiempien vuosien tapahtumille ja keskittyi aiheisiin, jotka ovat tärkeitä sekä talouden elpymisen että kiertotaloussiirtymän kannalta.

Suomi lähetti tapahtumaan videon, Green Deal of Construction Plastics 2020–2027, joka on laadittu yhdessä ympäristöministeriön ja Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen allekirjoittajien kesken. Teknisen Kaupan Liitto on mukana videossa osana omien toimialojensa vastuullisuustoimintaa.

 

”Videossa kerrotaan, miten rakentamisen arvoketju eli green deal -sopimuksen sopimusosapuolet tekevät saumatonta yhteistyötä sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Siinä kuvataan, mitä tarkoitetaan arvo- ja toimitusketjulla, jossa rakennustuotteet pakataan kalvomuoveihin tehtaalla ja uudelleen kaupan tai vuokraamojen toimituspisteissä. Lopulta muovit päätyvät rakennustuotteiden suojaajina rakennustyömaille. Näemme, miten kalvomuovi erilliskerätään kierrätykseen ja saadaan takaisin valmistukseen.”, kertoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Juha Ala-Hiiro.

Video on saanut tapahtuman myötä runsaasti näkyvyyttä.

Rakentamisen muovit -green deal vauhdittaa kalvomuovien kiertotaloutta

Green deal -sopimuksen sopimusosapuolet Suomen Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus ry, Teknisen Kaupan liitto ry, Muoviteollisuus ry, Suomen Kuntaliitto ry, Rakennus- ja sisustustarvikekaupan liitto ry, Sähköteknisen Kaupan liitto ry, Kemianteollisuus ry ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut ry julkistivat allekirjoittamansa vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen vauhdittamaan rakentamisen muovien kiertotaloutta joulukuussa 2020.

Sopimuksen tavoitteena on lisätä rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa käytettyjen kalvomuovien erilliskeräystä ja parantaa niiden kierrätyksen valmistelua sekä tehostaa kalvomuovien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

”Sopimus kattaa alkuvaiheessa rakentamisen toimitusketjun ja rakentamisen kalvomuovit, eli lähinnä rakennustuotteiden pakkaamiseen ja sisällä tapahtuvaan suojaamiseen käytettävät muovit, joita kertyy muoveista volyymiltään eniten uudis- ja korjausrakentamisen työmailla”, Ala-Hiiro sanoo.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana kerätään tietoa kalvomuovien kulutuksen, erilliskeräyksen, uudelleenkäytön ja kierrätyksen valmistelun ja kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien määristä ja osuuksista. Kerätyn tiedon pohjalta asetetaan vuosille 2024–2027 kunnianhimoiset määrälliset tavoitteet kalvomuovien erilliskeräykselle, uudelleenkäytön ja kierrätyksen valmistelulle, kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien osuuksille ja kulutuksen vähentämiselle. Sopimus on voimassa vuoden 2027 loppuun asti.

Ympäristöministeriö ja Motiva ovat tuottaneet osana sopimusta Rakentamisen muovit – verkkokoulutuspaketin, joka sopii mainiosti itseopiskeluun. Koulutus on maksuton. Verkkokoulutuksesta voit lukea lisää ”Rakentamisen muovit -verkkokoulutus opastaa muovien vastuulliseen käyttöön” -artikkelista.

Lisätietoja Rakentamisen muovit green deal -sopimuksesta löytyy Sitoumus 2050 -sivustolta, jossa voi nyt myös tehdä sitoumuksen sopimukseen. Ensimmäisen sitoumus on julkaistu sivustolla syyskuun alussa.

Lisätietoja:

Juha Ala-Hiiro
johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto
juha.ala-hiiro@tekninen.fi
p. 040 197 3414

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus