Kaupan liitot esittäytyivät

Julkaistu 10.6.2009 |

Kesätoimittajatilaisuus kiinnosti viittäkymmentä tuoretta ja kokeneempaa toimittajaa.

Kaupan liitot esittäytyivät eri lehtien kesätoimittajille kesäkuun 1. päivänä järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä. Kutsuttujen joukossa oli sekä kesä- että alasta kiinnostuneita vakinaisia ja freelance-toimittajia.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pohti puheenvuorossaan, miten kauppa selviää taantumasta. 1990-luvun laman aikana alalla vähennettiin 85 000 työpaikkaa. Vasta viime vuoden heinäkuussa alalla päästiin samoihin työllisyyslukemiin.

– Emme vielä tiedä, onko maailmankaupan lama tullut tännekin. Tämän vuoden huhtikuussa henkilökunta alkoi vähentyä etenkin teknisessä kaupassa, mutta tarvitsemme vielä touko-kesäkuun tiedot ennen kuin voimme sanoa, onko finanssikriisi muuttunut myös reaalitalouden kriisiksi, Pekkala sanoi.

Teknisessä kaupassa toimitaan yhdessä asiakkaan kanssa

Tuore Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Uitto kertoi tuntevansa vähittäiskaupan tilanteen hyvin, sillä hän toimi sillä puolella pitkään ennen nykyistä työtään.

– Laman vaikutukset päivittäistavarakauppaan eivät ole yhtä ankarat kuin tekniseen kauppaan, sillä ihmisten pitää syödä ja juoda kuten ennenkin. Sen sijaan teknisen kaupan asiakkaat ovat lähes kokonaan teollisia yrityksiä, joihin lama iskee, Uitto sanoi.

Teknisen kaupan liikevaihto on noin 13 miljardia euroa ja sen palveluksessa on noin 25 000 henkeä. Kauppa on ensi sijassa yritysten välistä; kuluttajatuotteiden osuus kaupasta on vain 12 prosenttia.

Uitto painotti, että teknisen kaupan toimijat ovat yhä useammin asiakkaansa kumppaneita ja tuottavat näille teknisen kaupan tuotteisiin liittyviä palveluita, tuotantolinjoja ja järjestelmiä. Esimerkkinä hän mainitsi muun muassa Onnisen Teräspalvelukeskuksen Hattulassa, jossa teräspalkista tehdään tilaajan tarpeiden mukainen puolivalmiste.

Uitto myös oikoi käsityksiä Teknisen Kaupan miesvaltaisuudesta. Hän totesi, että teknisen kaupan työt ovat enimmäkseen asiakkaan ongelmien ratkaisemista, jossa korostuu asiakkaan liiketoiminnan ratkaiseminen eikä sukupuoli. Alalla toimiikin hänen mukaansa yhä enemmän naisia.

Antti Lagus

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus