Parempia aikoja luvassa

Julkaistu 16.2.2010 |

Viime vuosi oli odotetun kaltainen.

Teknisen kaupan ja Palveluiden yhdistyksen viime vuoden myyntitilastot olivat pitkälti odotetunlaisia. Tammikuun lopussa julkaistut tilastot kertovat myynnin olleen noin kolmannes edellisvuoden lukuihin verrattuna.

Suurin myynnin lasku oli raaka-ainekaupassa (44 prosenttia), kun taas lvi- ja talotekniikka selvisivät 20 prosentin pudotuksella. Vähäisin pudotus oli kuluttaja- ja autoalan jälkimarkkimarkkoilla, joissa pudotusta oli edellisvuodesta vain 14 prosenttia.

– Luvut ovat synkät, se on tosiasia, ja ne noudattelevat pitkälti Suomen viennin kokonaislukemia. Erityisen huono vuosi oli Suomen kone- ja metallituoteteollisuudelle, mikä on heijastunut suoraan heidän alihankkijoidensa eli meidän jäsenyrityksiemme tuloksiin, toteaa Teknisen kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Uitto.

Viimeaikaiset ennusteet ja barometrit ovat valaneet uskoa siihen, että pohja olisi nyt saavutettu ja hidas nousu taantumasta alkamassa. Myös Uiton mielestä merkit viittaavat siihen suuntaan.

Maailmantalous on pikku hiljaa elpymässä, ja tuotanto kääntyi syksyn aikana useissa teollisuusmaissa kasvuun. Pienellä viiveellä tämä alkaa näkyä myös Suomen markkinoilla.

– Nousuun lähdetään hitaasti, ja ainakin alkuvuoden ajan näkymät ovat vielä varsin nihkeät. On muistettava, että monilla teollisuuden aloilla kapasiteetti oli varsinkin loppuvuoden vajaakäytössä. Ensin on siis noustava normaalitasolle ja sitten vasta päästään uudestaan kasvu-uralle. Investointien aikaa saadaan siis vielä odottaa, Markku Uitto muistuttaa.

Rakentamisessa jo merkkejä paremmasta

Suhdanteet vaihtelevat eri toimialojen välillä, ja esimerkiksi rakentamisen puolella merkkejä paremmasta on jo näkynyt.

_ Korjausrakentamisen ohella myös asuinrakentamisessa näkyy selvästi piristymisen merkkejä. Uitto mainitsee.

Yhdistyksen jäsenistön mielialat ovat vuoden alkupuolella kääntyneet Markku Uiton mukaan selvästi positiivisempaan suuntaan.

– Erityisesti loppusyksy oli vaikea, kun alkusyksyn toiveista huolimatta uusia tilauksia ei sittenkään tullut. Vuodenvaihteen hyvät uutiset maailmalta ovat kuitenkin antaneet uutta uskoa tulevaisuuteen. Taistelumieliala on selvästi noussut, ja monet yritykset ovat aktiivisesti lähteneet kehittämään toimintojaan.

– Notkahduksia vielä varmasti tulee, ja työllisyystilanne saattaa nykyisestä heiketä, mutta ennen pitkää kärsivällisyys palkitaan, Uitto toteaa.

Tiina Toivakka

Katso yhdistyksen tilasto viime vuoden myynnistä.

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus