Varovaista optimismia suhdannebarometrissä

Julkaistu 14.2.2010 |

On aika jättää viime vuoden lohduttomat luvut taakseen ja kääntää katse tulevaisuuteen.

Teknisen kaupan vuoden ensimmäinen suhdannebarometri kertoo teollisuuden alalla heränneestä varovaisesta optimismista. Myynnin pudotusten arvioidaan vähitellen pienenevän, ja koko vuodesta odotetaan edellisvuotta parempaa.

– Myynnin lasku näyttäisi olevan pysähtynyt, ja kasvu vähitellen käynnistymässä, tilastovastaava Tanja Koljonen Teknisen kaupan ja Palveluiden yhdistyksestä kertoo.

Suhdannebarometrejä on tehty vuodesta 2005, ja viime huhtikuusta lähtien kysely on toteutettu kuukausittain.

– Lyhyempi kyselyväli todettiin tässä taloudellisessa tilanteessa hyödyllisemmäksi jäsenyrityksiäkin ajatellen, Koljonen mainitsee.

Mitään suuria yllätyksiä tammikuun barometri ei Koljosen mukaan tuonut. Tulevan kolmen kuukauden jakson arvioidaan yrityksissä vielä olevan vaikea, mutta vuoden loppua kohden mentäessä tilanteen ennustetaan kuitenkin selkeästi paranevan.

– Erityisesti investointitavara- ja raaka-ainekaupassa tilanne näyttäisi rauhoittuneen, sillä koko vuotta koskevissa odotuksissa kaksi kolmasosaa arvioi myyntinsä kasvavan. Kaikista vastaajista myynnin kasvua povasi 63 prosenttia, Koljonen kertoo.

Pohja on saavutettu

Teräksen myyntiin ja käsittelyyn erikoistuneen Oy Kontino Ab:n toimitusjohtaja Mikko Teittinentoteaa teräsalan nousevan taantumasta muita aloja hitaammin. Tämä näkyy myös suhdannebarometrin ennusteessa.

– Nousu alkaa eri aloilla eri aikaan. Teräsrakentamisen ja konepajateollisuuden puolella on edelleeen hiljaista, ja tämä vuosi on vielä vaikea.

– Näyttäisi kuitenkin , että pohjataso on nyt saavutettu, mikä puolestaan antaa uskoa tulevaisuuteen.

Totuudenmukainen barometri

Toimitusjohtaja Kari Aulasmaa Ramirent Finland Oy:stä uskoo barometrin antavan melko totuudenmukaisen kuvan tilanteesta.

Tuotantotarvikealan ennustetaan vuoden loppua kohden piristyvän jonkin verran, ja yli puolet barometriin vastanneista yrityksistä uskoi myyntinsä kasvavan vuoden loppuun mennessä.

– Käänteitä on varmasti jo tapahtunut, mutta varsinkin konekauppaa käyvillä yrityksillä nousu pohjalta on pitkä. Kalustoa vuokraavilla yrityksillä tilanne on hieman parempi, mutta isoja kasvupyrähdyksiä ei ole odotettavissa millään osa-alueella.

Tunnelmat positiiviset

Ahlsellin toimitusjohtaja Mika Salokangas ei laske sen varaan, että nousu alkaisi alkuvuodesta.

Iloinen yllätys on, jos kasvu alkaisi jo alkuvuodesta, mutta sen varaan ei lasketa, kommentoi Ahlsell Oy:n toimitusjohtaja Mika Salokangas suhdannebarometrin tuloksia.

Rakentamisen alalle Salokangas ennustaa joko nollakasvua tai hyvin pientä plussaa, ja tunnelmat yrityksissä ovat viime syksyä selvästi positiivisemmat.

– Viime lamaan verrattuna tämänkertainen taantuma on ollut nopeampi ja rajumpi. Toipuminen ei välttämättä ole viimekertaista nopeampaa, Salokangas muistuttaa.

Tiina Toivakka Kuvat Jarmo Teinilä ja Futureimagebank

Teknisen Kaupan myynti vuonna 2009

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus