Rukajärven tiellä

Julkaistu 11.2.2014 |

Teknisen kaupan myynti laski vuonna 2013 5,5 prosenttia. Heikkoja signaaleja kysynnän elpymisestä on kuitenkin alkanut ilmaantua, ja usko tilanteen paranemiseen on toimialan yritysten keskuudessa vahvistunut, arvioi kuluneella viikolla yhdistyksemme uusi hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Aki Ojanen ASPO Oyj:stä.

Tekninen kauppa lähtee vuoteen 2014 uuden strategian siivittämänä. Strategian keskeinen sanoma kiteytyy alan visioon ”Tekninen kauppa mahdollistaa teollisuuden menestyksen”. Moni saattaa ihmetellä, miten tekninen kauppa on teollisuuden menestystä mahdollistamassa. Yhtenä vastauksena on uusien asiakkaalle kilpailuetua tuovien ratkaisujen kehittäminen ja toimittaminen. Vision perustelemiseen olemme kevään aikana  valmistelemassa lisää linjauksia ja konkreettisia esimerkkejä.

Suomen kilpailuetu kansainvälisillä markkinoilla ei tule halpojen työvoimakustannusten kautta, vaan asiakkaan elämää ja liiketoimintaa parantavien ratkaisujen, älykkäiden ja innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden tuottamisella.  Teollinen internet ja robotiikka ovat osa näitä uusia mahdollistajia. Uudistumista tuottamaan tarvitsemme niin tuote- ja kehitysinvestointeja kuin kiinteitäkin investointeja nykyaikaiseen ja älykkääseen tuotantokoneistoon.

Tekninen kauppa panostaa voimakkaasti uudistumiseen tarvittavan osaamisen kehittämiseen. Helmikuun alussa käynnistyi Teknisen Kaupan johtamisohjelma TEKLiideri. Kymmenpäiväinen johtamisvalmennus on suunniteltu teknisen kaupan näköiseksi uuden johtajuuden kasvuohjelmaksi.Teknisen Kaupan Ratkaisuliiketoiminnan konseptointiprojekti toteutettiin viime vuonna pilottina, joka sai erinomaiset arviot ja tavoitteena onkin uuden projektin käynnistäminen maalis-huhtikuun vaihteessa. Konseptointiprojektin ytimessä on ratkaisujen kaupallistaminen ja teollistaminen ja käytännössä osallistujayrityksen oman projektin läpivienti ja tukeminen, niin että valmennuksen ja yhteisten työpajojen ohessa syntyy käytäntöön vietävää ratkaisuliiketoimintaa. Tyytyväisiä osallistujia viime vuodelta oli muun muassa Roche Diagnostics ja Algol Technics Oy.

Vaikka Suomen talous elääkin tällä hetkellä vaikeaa aikaa ja käy läpi merkittävää rakennemuutosta, on yrityksillä paljon mahdollisuuksia selvitä muutoksesta voittajan paita päällä. Se kuitenkin edellyttää uudistumista, ja omien markkinoiden kasvattamista, sekä – kuten Sotshin olympialaisissa – vastuun ottamista ja paljon työtä. Sotshissa kisat alkoivat hienosti Enni Rukajärven voitettua Suomelle hopeaa heti kisojen toisena päivänä. Tästä on hyvä jatkaa. Pidetään peukut pystyssä.

Onnistumisia odotellen – niin Sotshissa kuin Suomessa,

Markku Uitto
toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus