Aurinkosähköstä uutta kauppaa kaikille

Julkaistu 26.3.2015 |

Läpimurto on käsillä, sillä järjestelmien hinta on laskenut ja helpottava verolaki tulossa. Viimeistään nyt kannattaa herätä.

Aurinkopaneeli katolla ei enää merkitse yksin vakavaa harrastuneisuutta tai yhteiskunnallista kannanottoa. Euroopassa, Yhdysvalloissa ja ennen kaikkea Kiinassa on tehty valtavia investointeja aurinkovoimaloihin, mikä on laskenut paneelien hintaa nopeasti. Samaan aikaan järjestelmiä on kehitetty aktiivisesti ja Suomikin kuuluu tämän säätöteknisen osaamisen kärkijoukkoihin.                                       Kuva: Rexel

”Tänä vuonna kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on suurempi, kuin koskaan aiemmin. Tarjolla on kaikki, mitä tarvitaan tekniikasta palveluihin asti, ja hankinta on yhä useammalle taloudellisesti kannattavaa”, sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari, joka itsekin on jo kokenut aurinkosähkön tuottaja.

Energiayhtiötkin ovat heränneet ilmiöön, ja nyt laajoilla alueilla on jo mahdollista syöttää itse tuotettua aurinkosähköä verkkoon, sekä saada sähköntoimittajalta hyvitystä sähkölaskussa itse tuotetusta ylijäämäsähköstä. Omakotitalojen sähköverkkoon kytkettyjen järjestelmien kysynnälle ennakoidaan kovaa kasvua ja ensimmäiset kerrostaloyhtiötkin ovat jo liikkeellä.

Yrityksillä niin ikään on ollut halua kokeiluihin jo pitkään, mutta laki rankaisee yli 50 kVA voimaloita vieden koko kuukausituotannon verolliseksi, jos pienikin osa tuotetusta energiasta myydään. Tähän on tulossa lakimuutos, jonka eduskunta hyväksyi 10.3. Jatkossa voimalan kokorajoituksesta luovutaan ja tilalle tulee vuosittainen sähkön määrä 800 megawattituntia (MWh), jonka alittava tuotanto säilyy verotuksen ulkopuolella. Muutos ennakoi paneelirivistöjä markettien ja logistiikkakeskusten katoille.

STK:n Tarja Hailikarin mukaan aurinkosähkö on suuri mahdollisuus tekniselle kaupalle, teknologiayhtiöille, asennusliikkeille ja muille palveluntuottajille. ”Energiajärjestelmä muuttuu tyypillisesti hitaasti, mutta hajautetusti tuotettu aurinkosähkö on poikkeus. Puhtaasti tuotetun energian lisäämiseen yhteiskunnassa on iso paine, joka johtaa laajamittaiseen ja vuosikymmeniä kestävään työhön. Pidän tätä vuotta lähtölaukauksena aurinkosähkölle, joka on suuri liiketoimintamahdollisuus kaikille mukana oleville.”

Kari Heikkilä

Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) on sähköistysalalla toimivien tukkuliikkeiden, valmistajien ja maahantuojien toimialajärjestö. Liitto edistää jäsenyritysten ja alan toimitusketjun kilpailukykyä tuottamalla toimintaa tehostavia tietopalveluja sekä vaikuttamalla aktiivisesti sähköalan ja sen imagon kehitykseen. Sähköteknisen Kaupan Liitto on Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen yhdistysjäsen.

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus